ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερώτηση Χρ. Κέλλα για την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ περί ακαταλληλότητας των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, Γιάννη Μουζάλα, Πάνο Καμμένο και Ανδρέα Ξανθό, αντίστοιχα, κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα «Την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για παύση της λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων».

Ερώτηση Χρ. Κέλλα για την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ περί ακαταλληλότητας των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων

Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου.

«Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση το σοβαρότατο πρόβλημα των προσφύγων. Ο "αριστερός" σχεδιασμός τους, ξεκίνησε και τέλειωσε στο "στίβαγμα" χιλιάδων ανθρώπων σε ακατάλληλες δομές φιλοξενίας, που τώρα εξελίσσονται σε Δημόσιο κίνδυνο. Χρειάζονται δραστικά μέτρα, προτού ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Δημόσια Υγεία είναι υπεράνω όλων», ήταν οι δηλώσεις του Χρήστου Κέλλα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

«Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Γνωμάτευση για την Κατάσταση των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων από την οπτική της Δημόσιας Υγείας", προτείνει το ολοκληρωτικό κλείσιμο των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων, βάσει σχεδιασμού και σταδιακής εφαρμογής.

Οι λόγοι που επικαλείται, είναι άκρως σοβαροί για την Δημόσια Υγεία:

-Ο σχεδιασμός των Κέντρων Φιλοξενίας, έγινε με βάση την προσωρινή (μέρες ή λίγους μήνες) και όχι μόνιμη παραμονή των προσφύγων σε αυτά.

-Η στέγαση γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία και μετά από βιομηχανική χρήση, στις οποίες παρατηρούνται υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων, επιβλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

-Υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς εξαερισμό.

-Συνεχής αύξηση απορριμμάτων και αποβλήτων.

-Ανεπάρκεια χορήγησης πόσιμου νερού.

-Κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων.

-Όλα τα Κέντρα βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Επειδή από όλους τους παραπάνω λόγους συνάγεται πως υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία,
Επειδή ο σχεδιασμός και λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας είναι αποκλειστικά ευθύνη της Κυβέρνησης,
Επειδή ήδη έχουν παρατηρηθεί ύποπτα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

1. Για ποιόν λόγο δεν ζητήθηκε η γνώμη των υγειονομικών υπηρεσιών, κατά την επιλογή των χώρων που θα φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες;

2. Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν;

3. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την υγειονομική κάλυψη των ανθρώπων που απασχολούνται σε καθημερινή βάση στα Κέντρα Φιλοξενίας;

4. Εγγυάσθε ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν θα επηρεάσει τη Δημόσια Υγεία;».