ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί η ηγεσία του υπ. Υγείας εξαντλεί τις δυνάμεις της σε ειρωνείες και σχόλια;

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, είχε γράψει κάποτε ο συγγραφέας και διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο (το ομώνυμο βιβλίο του είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 1993) και φαίνεται ότι την φράση αυτή, επιχειρούν να την διαψεύσουν οι Έλληνες πολιτικοί και ιδιαίτερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γιατί η ηγεσία του υπ. Υγείας εξαντλεί τις δυνάμεις της σε ειρωνείες και σχόλια;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Παρά το γεγονός ότι η θερινή ραστώνη διαπερνά τα πάντα, και το μεγαλύτερο κομμάτι της ηγεσίας (ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο ΓΓΔΥ Γιάννης Μπασκόζος) απουσιάζουν με άδεια, η υπόλοιπη ηγεσία (ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην προκειμένη περίπτωση) δεν αφήνει χαμένη καμία ευκαιρία και απαντά, σε δηλώσεις, καταγγελίες, τοποθετήσεις συνδικαλιστών και θεσμικών οργάνων, αναφορικά με το που βρίσκεται σήμερα η υγεία και η περίθαλψη, πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, πόσες έχουν προγραμματιστεί και πόσα νομοσχέδια ετοιμάζονται για το προσεχές διάστημα.

Επιπλέον χθες το απόγευμα, ο κ. Πολάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, για πάνω από μία ώρα. Όταν δε ρωτήσαμε για ποιο λόγο έγινε η συνάντηση, το γραφείο τύπου απάντησε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για τρέχοντα θέματα υγείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, ότι η συνάντηση αυτή, είχε βαθύτερα αίτια, καθώς στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα, φτάνουν διαρκώς παράπονα γύρω από την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών.

Και μπορεί πράγματι η πολιτική ηγεσία υου υπουργείου Υγείας στην χρονική αυτή περίοδο να τρέχει κατοστάρι για να κλείσει τρύπες και να τακτοποιήσει εκκρεμότητες (όπως για παράδειγμα τις πληρωμές των προμηθευτών) όμως η πραγματικότητα στην υγεία είναι θλιβερή και πικρή. Σίγουρα το σύστημα αναμένει με μεγάλη ανακούφιση τις προσλήψεις επικουρικών και γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, όμως μέχρι να γίνει αυτό, οι πολίτες ταλανίζονται καθημερινά προκειμένου να βρουν μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας την ώρα που την χρειάζονται (μην ξεχνάμε τι συνέβη τον χειμώνα με το ρεκόρ θανάτων που είχαμε από την γρίπη και τις τεράστιες ουρές στις Εντατικές) αγκομαχούν και σταυροκοπιούνται για να πετύχουν έναν αξονικό να δουλεύει, ενώ η επαγγελματική εξουθένωση των ιδίων των επαγγελματιών υγείας σε ένα σύστημα βαθειά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, χτυπάει κόκκινο.

Από την άλλη πλευρά, κάθε άλλο παρά λογικό και σώφρων είναι όταν ένας συνδικαλιστής (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) στηλιτεύει τα αρνητικά και τις ελλείψεις του συστήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να απαντά με τόση ειρωνεία. Το ζητούμενο είναι στον κοινό αγώνα για αξιοπρεπή υγεία και περίθαλψη να αθροίζονται δυνάμεις και να μην εξαντλούνται ηγεσία και εργαζόμενοι σε ύβρεις, κακεντρεχή σχόλια και ειρωνείες. Στον κοινό αγώνα για αξιοπρεπή υγεία και περίθαλψη δεν περισσεύει κανείς και είναι όλοι χρήσιμοι.

Εν τω μεταξύ, με μεγάλες προσδοκίες από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκίνησε την λειτουργία του το νοσοκομείο Σαντορίνης στις 15 Ιουλίου, ωστόσο από την πρώτη στιγμή, μερίδα γιατρών, μίλησε με σκληρά λόγια τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο εντός του ΕΣΥ, ενώ η Αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι «εγκαινιάστηκε ένα πολυτελές κέλυφος».

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, είναι οι διακομιδές. Συγκεκριμένα, το ποσό που έχει ξοδευτεί για τις διακομιδές ξεπερνά τις 100.000 ευρώ μέσα σε 20 ημέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cyclades24.gr.

Κάθε δεύτερη ημέρα και μια αεροδιακομιδή προς άλλα νοσοκομεία, εκτελείται από τη Σαντορίνη, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου.

Το νοσοκομείο θα λειτουργεί με 22 γιατρούς, 56 νοσηλευτές και 59 άτομα διοικητικό και λοιπό προσωπικό, ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια των εγκαινίων, είχε δηλώσει πως το νοσηλευτήριο θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΜΕ: Χυδαία η επίθεση του Πολάκη στην ΠΟΕΔΗΝ - Βάρβαρη η πραγματικότητα στην υγεία

Τα 140 ράντζα της εφημερίας του Αττικόν, «καρφί» στην καρδιά του ΕΣΥ

Έτσι προχωράμε την ενίσχυση του ΕΣΥ με την βούληση της Κυβέρνησης - Στοιχεία Ξανθού & Πολάκη