ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γ. Πατούλης στο onMed: Αθωράκιστη η δημόσια υγεία, ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό

Αθωράκιστη έχει μείνει η δημόσια υγεία, τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης  στο onMed, ο οποίος εκτιμά ότι υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση δύο σημαντικών ζητημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Γ. Πατούλης στο onMed: Αθωράκιστη  η δημόσια υγεία, ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό

«Οι σημαντικές παραλείψεις στην θωράκιση της Δημόσιας υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα δυστυχώς κόστισαν ανθρώπινες ζωές. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην παρακολούθηση σοβαρών ζητημάτων, για τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα. Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την εμφάνιση δύο νέων κρουσμάτων ελονοσίας στην Πελοπόννησο, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Το υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά, έδειξε ολιγωρία στην προστασία της Δημόσιας υγείας καθώς η παρακολούθηση και ο συντονισμός των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών, ήταν ανεπαρκής. Σημειώνεται ότι μέσω των κουνουπιών μπορούν να μεταδοθούν σοβαρές ασθένειες (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.) ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες από ενδημικές χώρες -όπως επισημαίνεται και σε σχετικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.

Ενώ λοιπόν θα έπρεπε -ειδικά φέτος λόγω του προσφυγικού ρεύματος- να υπάρξει στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, το υπουργείο Υγείας, δεν μερίμνησε για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την σωστή διαχείριση του προβλήματος. Παράλληλα φέτος δεν έγιναν οι απαραίτητες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τους κανόνες ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Ανάλογη ολιγωρία υπήρξε και στην θωράκιση της χώρας απέναντι στην αναμενόμενη έξαρση της γρίπης. Μάλιστα ο ΙΣΑ απηύθυνε επιστολή στους Υπουργούς Υγείας, ζητώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις για την αιτία που κατά την άποψή τους φέτος, ενώ δεν υπήρχε επιδημία στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων (197), ξεπέρασε τους θανάτους όλων των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με της Ελλάδας (π.χ. Σουηδία) κατέγραψαν 30 νεκρούς από τη γρίπη.

Δυστυχώς φέτος στη χώρα μας δεν έγινε καμία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και ένα μεγάλο ποσοστό των ευπαθών ομάδων δεν εμβολιάστηκε. Παράλληλα η έξαρση της γρίπης βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ αφού το υπουργείο Υγείας παρακολουθούσε αμέτοχο τους προηγούμενους μήνες να κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ και να αποδυναμώνεται το ΕΣΥ
Έτσι πολλοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και κατάληξαν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου έχει εκφράσει την αγωνία του για τις παραλείψεις, στα σημαντικά αυτά ζητήματα της Δημόσιας υγείας ωστόσο το Υπουργείο Υγείας σιωπά.

Διαβάστε ακόμη:

Καυστική απάντηση Πατούλη σε Μπασκόζο: Οι πολιτικές υγείας δεν ασκούνται με εγκυκλίους

Οι πολιτικές δημόσιας υγείας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση: Σκληρή απάντηση Μπασκόζου στον Πατούλη