ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης προς Μπασκόζο: «Αν έχετε ίχνος ευθύνης παραιτηθείτε»

Τη σφοδρή αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, έχει προκαλέσει ο προσωρινός αποκλεισμός από την αιμοδοσία των κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών σε 12 δήμους της επικράτειας.

Πατούλης προς Μπασκόζο: «Αν έχετε ίχνος ευθύνης παραιτηθείτε»

Η καταγραφή κρουσμάτων ελονοσίας ήταν η αφορμή για να προχωρήσει στην απόφαση αυτή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ως επηρεαζόμενες από ελονοσία έχουν χαρακτηριστεί περιοχές των εξής δήμων: Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Π.Ε. Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας-Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος αποτελεί ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται στις περιοχές αυτές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί για τουλάχιστον μία διανυκτέρευση.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ καταδεικνύουν ότι για το τρέχον έτος και έως τα μέσα Αυγούστου έχουν δηλωθεί 65 κρούσματα ελονοσίας, από τα οποία στα 61 οι ασθενείς προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού και εν συνεχεία εισήγαγαν τη νόσο στη χώρα μας. Στους υπόλοιπους τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Υπό το φως των παραπάνω, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, το εξής μήνυμα: «κ. Μπασκόζε, μετά τα πολλαπλά κρούσματα ελονοσίας σε 12 δήμους της χώρας, αν έχετε ίχνος ευθύνης προς τους πολίτες και αξιοπρέπειας προς τα λεγόμενά σας, παραιτηθείτε από Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Εμείς φωνάζαμε για το κοινό καλό, όχι επειδή ‘κινδυνολογούμε’».

Εν συνεχεία, ο κ. Πατούλης προέβη σε επίσημη δήλωση σχετικά με το θέμα, αναφέροντας:

«Η αποκάλυψη ότι περιοχές σε 12 Δήμους της χώρας έχουν τεθεί σε ‘καραντίνα’ στην αιμοδοσία επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας ότι οι παραλείψεις του υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας –όπως παραδέχθηκε σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζος– περιορίστηκε στο να εκδίδει εγκυκλίους –χωρίς να μεριμνήσει για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση του σοβαρού αυτού θέματος που συνιστά μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα έναν υγειονομικό κίνδυνο με σοβαρές προεκτάσεις.

Όταν μάλιστα ο ΙΣΑ προειδοποίησε για τον κίνδυνο και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η Δημόσια υγεία, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γενικού γραμματέα καθώς και των γνωστών ‘συνδικαλιστών αυλοκολάκων του’.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας, Ι. Μπασκόζος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ανάλογες παραλείψεις στη θωράκιση της χώρας απέναντι στη γρίπη είχαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος ρεκόρ θανάτων από τον ιό.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα δεν θα ανεχτεί άλλο την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι παραλείψεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, ενώ στην περίπτωση της ελονοσίας απειλούν να εκθέσουν διεθνώς τη χώρα μας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος είναι επικίνδυνος για τη Δημόσια υγεία και τον καλούμε να παραιτηθεί.»

Διαβάστε επίσης:

Καυστική απάντηση Πατούλη σε Μπασκόζο: Οι πολιτικές υγείας δεν ασκούνται με εγκυκλίους

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την κατάρρευση του ΕΣΥ