ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΘ: Έχουμε πολλά «ράμματα για την γούνα» της κυβέρνησης, λένε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Δεν είναι μόνο οι διαρκείς περικοπές στα οικονομικά των νοσηλευτηρίων, η ένδεια σε προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές ακόμη και τραυματιοφορείς, είναι και τα σοβαρά προβλήματα σε ελλείψεις βασικών αναλωσίμων, όπως γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια, που δημιουργούν ένα τοπίο σχεδόν βομβαρδισμένο στο ΕΣΥ.

ΔΕΘ: Έχουμε πολλά «ράμματα για την γούνα» της κυβέρνησης, λένε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Και δυστυχώς, η κατάσταση αυτή κάτω από τα όρια ασφαλείας, όπως σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, αποτελεί καθημερινή τακτική σε βάρος των ασθενών, των εργαζομένων αλλά και της υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια της ΔΕΘ, είναι αποφασισμένοι να διατρανώσουν την μεγάλη τους δυσαρέσκεια στις μνημονιακές πολιτικές και να θέσουν σοβαρά ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ερωτήματα, που αφορούν στην βιωσιμότητα του συστήματος, στην αξιοπρεπή περίθαλψη των Ελλήνων και των προσφύγων αλλά και ερωτήματα που αφορούν στο εργασιακό τους μέλλον. Όπως αναφέρουν δε χαρακτηριστικά, έχουμε πολλά ... ράμματα για την γούνα της κυβέρνησης.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα ελλείψεων και υποστελέχωσης σε 8 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, μέσα από την καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ:

- Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Αποδεκατίστηκε η Διοικητική και η Τεχνική Υπηρεσία. Ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια. Απόγευμα – νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό – Ακτινολογικό).

- ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου εισάγονται 50 ασθενείς.

Το 80% των ασθενών που εισάγονται είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Σε κλινικές των 40 ασθενών κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια. Πολλές φορές ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς και έχουν προκληθεί τραυματισμοί. Νοσηλευτική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 1247 - Υπηρετούντες 652, Ιατρική υπηρεσία πλην Ιατρών Προβλεπόμενες οργανικές 296 - Υπηρετούντες 212, Τεχνική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 129 - Υπηρετούντες 25, Διοικητική υπηρεσία Προβλεπόμενες οργανικές 518 - Υπηρετούντες 151, Ιατροί ΕΣΥ Προβλεπόμενες οργανικές 105 - Υπηρετούντες 64.

39c9d79731fd74b44c57922025f8a66d XL

- Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε όλες τις υπηρεσίες. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Τραγικές ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς. Μεγάλες ελλείψεις σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Συγχωνεύσεις κλινικών για να πάρει 5 ημέρες άδεια το προσωπικό το καλοκαίρι. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα. Το ειδικό μηχάνημα E.R.C.P. (ενδοσκοπικές, γαστρεντερολογικές εξετάσεις) θέλει αντικατάσταση επειδή είναι παλαιού τύπου. Μεγάλες ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

- ΘΡΙΑΣΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης. Η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας.

- ΤΖΑΝΕΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.

- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ακάλυπτες οι 50% των θέσεων των ειδικευμένων ιατρών. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα Ορθοπεδικοί κλείνει η κλινική, επειδή συνταξιοδοτούνται οι εναπομείναντες Ορθοπεδικοί ιατροί. Μεγάλες ελλείψεις Διοικητικού προσωπικού 70% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Μεγάλες ελλείψεις Νοσοκόμων και Τραυματιοφορέων. Εντατικοποίηση της εργασίας. Εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων.

- ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως στη Νοσηλευτική Υπηρεσία που ανέρχονται στο 45%. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων είναι 390 και από αυτές οι 240 ανήκουν στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Γίνεται πλημμελής συντήρηση των μηχανημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Γενικότερα ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Έχει πολύ μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου, στη Διοικητική Υπηρεσία έχει 72 κενές οργανικές θέσεις από τις 114 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και στην Τεχνική Υπηρεσία 80 κενές οργανικές θέσεις από τις 155 που προβλέπει ο Οργανισμός. Τα προβλήματα όμως γίνονται ακόμα πιο σοβαρότερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι πολύ σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες το Νοσοκομείο τους θα καταρρεύσει για οικονομικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς αξονικό τομογράφο το Σισμανόγλειο