ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΘ: ΠΦΥ, σχολικά γεύματα & 10.000 προσλήψεις, αλλά οι γιατροί δεν θέλουν κοινωφελή εργασία

Οι υποσχέσεις δεν έβλαψαν ποτέ καμία κυβέρνηση, αποτελούν άλλωστε προσφιλές πεδίο για τους πολιτικούς- θα ήταν απείρως καλύτερες όμως οι διαβεβαιώσεις και τα συγκεκριμένα σχέδια, σε μία κοινωνία που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στα χρόνια των Μνημονίων.Ο τομέας της υγείας εδώ και 7 χρόνια έχει τραβήξει τα πάνδεινα, κυρίως οι άνθρωποι που υπηρετούν τον κλάδο γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση να χτυπάει κόκκινο και να δημιουργεί ασφυξία στο ΕΣΥ αλλά και στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό.

ΔΕΘ: ΠΦΥ, σχολικά γεύματα & 10.000 προσλήψεις, αλλά οι γιατροί δεν θέλουν κοινωφελή εργασία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σε μία στιγμή που οι υγειονομικοί καταρρέουν από επαγγελματική εξουθένωση, σε μία στιγμή που οι πληρωμές για τις εφημερίες και τα ρεπό καθυστερούν με αποτέλεσμα να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των εργαζομένων αυτών, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να ακούσουν από τα χείλη του Πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ οι υγειονομικοί, είναι προσλήψεις και μάλιστα τόσες πολλές που αγγίζουν τον αριθμό 10.000.

Ξέραμε για τις 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ- τις οποίες είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν είχε επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας- τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, μίλησε για 10.000 στο αμέσως προσεχές διάστημα. Φυσικά οι προσλήψεις αυτές, δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό.

Από την πλευρά τους οι γιατροί, οι οποίοι πραγματοποίησαν μεγάλες πορείες στην διάρκεια της ΔΕΘ όλο το Σαββατοκύριακο αλλά και το «Καραβάνι της Υγείας», έχουν μείνει εμβρόντητοι από τις νέες υποσχέσεις. Όπως αναφέρουν άνθρωποι από το ΕΣΥ, «ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για ακόμη μία φορά για την γενναιόδωρη εξαγγελία χιλιάδων προσλήψεων χωρίς τις ανάλογες πιστώσεις και χρονοδιάγραμμα. Ρωτάμε μόνο, εάν πρέπει να τις αθροίσουμε στις δεκάδες χιλιάδες ...ευχές προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί την τελευταία 5ετία. Με κοινωφελή έργα, δημόσια υγεία δεν γίνεται», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μέρος από τα 246 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η κυβέρνηση από τις τηλεοπτικές άδειες, θα αξιοποιηθεί τόσο για τις προσλήψεις - για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου- όσο και για να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ειδικότερα, μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς. Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μέρος επίσης από το ποσό αυτό, θα αξιοποιηθεί σε σχολικά γεύματα.

Στην ομιλία του ειδικότερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη:

- στην επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
- στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- στην χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας από ΔΕΘ: Σε λίγους μήνες θα έχει ανατραπεί η εικόνα των νοσοκομείων που κληρονομήσαμε ...