ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & αποασυλοποίηση ώρα μηδέν: Ερώτηση Μπαργιώτα στον υπ. Υγείας

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & αποασυλοποίηση ώρα μηδέν: Ερώτηση Μπαργιώτα στον υπ. Υγείας

Την άκρως απογοητευτική, αλλά και επικίνδυνη, κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη, ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου (2013) προέβλεπε ότι έως τις 31/12/2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο «νέο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Σήμερα παραμένουν ανοιχτά τρία ψυχιατρεία: ΨΝΑ «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει νέα καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της απο-ασυλοποίησης. Μάλιστα, πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή (17/08) του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Nils Muiznieks, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Φωτίου, στην οποία περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψυχική υγείας, όπως τη βίωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα μεταξύ 3-8/07, και εγκαλεί τους Υπουργούς για καθυστερήσεις, παραλείψεις και αστοχίες.

Την ίδια στιγμή, ενώ η διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έληξε στις 23/05/2016 (διήρκησε 10 ημέρες), ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Το ερώτημα είναι γιατί η εκπόνηση του σχεδίου νόμου προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας για την Ψυχική Υγεία, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί επίσημα στις 31-03-2016 στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρεται στην από 08-03-2016 απάντηση του κ. Ξανθού στην με αριθμ. πρωτ. 1862/107/11-02-2015 ερώτηση & ΑΚΕ του υπογράφοντος;

Επιπλέον, ενώ στην ίδια απάντηση αναφέρεται σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ότι «έχει –για πρώτη φορά- διασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής με δέσμευση 52 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό...», σε άλλο σημείο τονίζεται ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες «τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης τμήματος του εγχειρήματος στην επόμενη προγραμματική περίοδο μέσα από την αξιοποίηση των διαρθρωτικών, και όχι μόνο, ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι στον αέρα και αναγκάζεται το Υπουργείο να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση «για πρώτη φορά», όπως ρητά ομολογεί.

Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κλεισίματος των ψυχιατρείων; Ποιο ήταν το επεξεργασμένο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας βάσει του οποίου έγινε η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου Andor-Λυκουρέντζου; Υπάρχει νέα συμφωνία με σαφές χρονοδιάγραμμα; Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί; Ποια είναι η σκοπιμότητα της σύστασης Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο για την Ψυχική Υγεία, δεδομένου ότι η εκπόνηση του σχεδίου νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας προηγήθηκε της ολοκλήρωσης του πορίσματος της εν λόγω Ομάδας; Υπάρχει πόρισμα; Εάν ναι, γιατί δεν κατατέθηκε, όταν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητήθηκε από τον υπογράφοντα;

Διαβάστε ακόμη:

Επίσκεψη Κέλλα στο Δρομοκαΐτειο: Η Ψυχική Υγεία, είναι ο παρίας του κοινωνικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά Κέλλα για το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσ. Μυτιλήνης

BEST OF NETWORK

ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση συναθροίσεων για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα

Lockdown: Το σχέδιο αποφυγής συνωστισμού στα καταστήματα και οι αντιδράσεις

Στο νοσοκομείο η Κατερίνα Καραβάτου – Τι είπε ο Κρατερός Κατσούλης (vid)

Survivor Spoiler 26/1: Η ατομική ασυλία, η Σαλαγκούδη και η απόλυτη ανατροπή...

Φώτο-ντοκουμέντο: Μαχαιριά σε ανήλικο δίπλα στην καρωτίδα- Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει την «ομάδα της Τερψιθέας»

Αναδρομικά συνταξιούχων: Το διπλό σχέδιο για επικουρικές και δώρα – Ποιοι θα πάρουν έως 3.396 ευρώ

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Πώς οδηγήθηκε στην καταγγελία - Τι είπε στην κατάθεση της

Η Σπυριδούλα του MasterChef προχώρησε σε μία εντυπωσιακή αλλαγή (pic)

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις

Κορονοϊός: Πόσα εμβόλια περιμένουμε στην Ελλάδα ανά εταιρεία - Πόσοι εμβολιάζονται κάθε μέρα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις

Masterchef 5: Έπεσε το ίντερνετ με τον «κλώνο» του Κουτσόπουλου – Τρόλαρε και ο ίδιος ο σεφ