ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στα αντικαρκινικά νοσοκομεία

Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στα αντικαρκινικά νοσοκομεία

Ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα αντικαρκινικά νοσοκομεία, μεγάλη αναμονή για ακτινοθεραπείες που φτάνει μέχρι και τον Φεβρουάριο 2017 και ταλαιπωρία για την εισαγωγή των καρκινοπαθών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας και άλλα «δεν επισκευάζονται επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα», με αποτέλεσμα «για πολλούς καρκινοπαθείς που δεν έχουν χρήματα να κάνουν θεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς η σειρά τους έρχεται μετά θάνατο».

Στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το σχήμα ακτινοθεραπειών στοιχίζει πάνω από 5.000 ευρώ (αμοιβή γιατρού που δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ συν τα παράνομα «καπέλα» στο κόστος της θεραπείας).

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, γραμμικοί επιταχυντές, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει αν είναι 1 ανά 200.000 κατοίκους και στη χώρα μας είναι 1 ανά 1 εκατ. κατοίκους. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς ογκολόγους γιατρούς και οι «ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα δεν έχουν εξασφαλισμένη την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Μόνο τα επείγοντα εισάγονται».

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει, «Καραβάνι Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας», για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, με πορεία 10 χιλιομέτρων, που θα εκκινήσει από το ΕΚΑΒ στις 7πμ και θα διέλθει από όλα τα νοσοκομεία του κέντρου και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο «Μεταξά», δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις αγγίζουν το 50% και η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες τον 1,5 μήνα.

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού και στον «Άγιο Σάββα». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 493 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας και η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες φτάνει έως το Φεβρουάριο του 2017.

Η ίδια εικόνα, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και στο νοσοκομεία «Θεαγένειο», όπου ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (κοβάλτιο) βρίσκεται εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γραμμικοί επιταχυντές είναι παλαιού τύπου, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 351, δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, είναι χαλασμένο το μηχάνημα της βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας) και στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό.

Ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και στο ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς, όπου «η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι τρεις μήνες και η λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου ένας μήνας», στο «Αλεξάνδρας» και στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Λάρισας.

Δωρεές Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων

Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά επτά ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου, στοχευμένοι, σύγχρονοι, για τα νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

«Δεν εγκαταστάθηκε κανένας, επειδή η δωρεά έχει σαν όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση, ώστε να λειτουργήσει αμέσως» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, παλαιού τύπου είναι και οι αξονικοί τομογράφοι στα περισσότερα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να «χαλάνε συνεχώς» και «να καθυστερεί η διάγνωση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των ασθενών». Από την άλλη, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ «ο ιδιωτικός τομέας ανθίζει».

 

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ: Τα ψέματα του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ - Η υγεία θέλει γενναία χρηματοδότηση

ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία συντηρούνται με συναυλίες, δωρεές και υλικά που φέρνουν οι ασθενείς

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό