ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Η αναμονή για ακτινοθεραπείες θα λυθεί με προσλήψεις & παρέμβαση στον γηρασμένο εξοπλισμό

Υπαρκτό και πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας, το πρόβλημα με τις αναμονές των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία, σημειώνοντας ωστόσο, ότι με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού - που δρομολογούνται - και με την αντικατάσταση μέρους του «γηρασμένου» ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα πράγματα θα αλλάξουν και θα γίνουν πολύ πιο ανθρώπινα.

Ξανθός: Η αναμονή για ακτινοθεραπείες θα λυθεί με προσλήψεις & παρέμβαση στον γηρασμένο εξοπλισμό

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία, έχει αναδείξει σε έρευνά της η ΕΣΔΥ - που παρουσιάστηκε σήμερα στην Παλιά Βουλή με την στήριξη της Roche - ενώ έχει στηλιτεύσει πολλές φορές και η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ελλάδα ωστόσο, όπως τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, παρά τα δυσχερή οικονομικά της, μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για τον μαστό και τον τράχηλο της μήτρας. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, αυτό που καταγράφεται εξαιρετικά αρνητικά, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη και όπου υπάρχει, το κόστος της είναι πολύ υψηλό. Ακόμη, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται πολύ συνεπείς στο ραντεβού τους με το τεστ Pap, καθυστερούν να πραγματοποιήσουν μαστογραφία ή υπέρηχο μαστού.

Αναλυτικά, το μήνυμα του υπουργού Υγείας στην εκδήλωση της ΕΣΔΥ και της Roche την Πέμπτη έχει ως εξής:

«Ο καρκίνος είναι μια από τις πρώτες και βασικές αιτίες θανάτου σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, το 2020 και οι νέοι ασθενείς να αυξηθούν στα 16 εκατομμύρια. Ο καρκίνος του μαστού είναι η 5η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού και η 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου, 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Το υπουργείο Υγείας με τη ψήφιση του νόμου 4368/2016 διασφάλισε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιπλέον, στόχος μας είναι με τη διαπραγμάτευση των τιμών των ακριβών φαρμάκων να πετύχουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις νέες, καινοτόμες θεραπείες.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση σήμερα στην Υγεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όμως, βελτιώνεται σταδιακά και παρά τους περιορισμούς και τις αντιξοότητες συνεχίζει να προσφέρει αξιόπιστη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς. Όσον αφορά τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό. Όμως με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που είναι σε εξέλιξη αλλά και με την αντικατάσταση μέρους του «γηρασμένου» ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναμένεται μια αισθητή αναβάθμιση της λειτουργίας των ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών/ακτινοθεραπευτικών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

Αυτό που χρειάζεται είναι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής, θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο. Όπως, άλλωστε, αναδεικνύεται και από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο στάδιο από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%) και από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%) και λιγότερο στα επόμενα στάδια (χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8%, ακτινοθεραπεία 11%).

Βασικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια, να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους».

Διαβάστε ακόμη:

Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στα αντικαρκινικά νοσοκομεία

Άμεσα συνδεδεμένο το κοινωνικό οικονομικό επίπεδο του ατόμου με την εμφάνιση καρκίνου