ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μόνος εναντίον όλων ο Αν. Ξανθός σήμερα στην Βουλή, απαντά για τις ΜΚΟ και την ψυχική υγεία

Έτοιμος και με επιχειρήματα θα εμφανιστεί σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει απευθύνει η αντιπολίτευση αναφορικά με την χρηματοδότηση των ΜΚΟ σε θέματα ψυχικής υγείας.

Μόνος εναντίον όλων ο Αν. Ξανθός σήμερα στην Βουλή, απαντά για τις ΜΚΟ και την ψυχική υγεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και είναι γεγονός, ότι τα ερωτήματα τις τελευταίες ημέρες είναι πολλά και αμείλικτα και ο κ. Ξανθός θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις.

Η Αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει έναν χορό ανακοινώσεων εδώ και μερικές ημέρες, μετά το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος με τον βουλευτή Λάρισας κ. Κ. Μπαργιώτα να μιλάει για αιμορραγία του ΕΣΥ την ώρα που σκορπίζονται χρήματα στις ΜΚΟ, τον αντιπρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να εξαπολύει μύδρους κατά της πολιτικής ηγεσίας, τον τομεάρχη της Ν. Δημοκρατίας κ. Χρήστο Κέλλα και άλλους 27 βουλευτές του κόμματος να μιλούν για «οσμή σκανδάλου» και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Υγείας στην Βουλή σήμερα, θα έχει πολύ χρόνο για να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και γι αυτό όπως εκτιμά το γραφείο του, η ομιλία του θα ξεκινήσει από το πρωί, και θα διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, θα τονίσει ότι τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στις ΜΚΟ για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, δόθηκαν με το ίδιο σύστημα που είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας, γεγονός που δεν συνιστά σκάνδαλο για το οποί φωνάζει η Αντιπολίτευση.

Το ποσό των 105 εκατ. ευρώ που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας αφορά σε όλα τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία εάν δεν δίνονταν, η χώρα μας θα τα έχανε και για τον λόγο αυτόν, θα έπρεπε να τα απορροφήσει.

Φυσικά ο υπουργός Υγείας θα υποστηρίξει το δόγμα διαφάνεια παντού και χτύπημα της διαφθοράς, ενώ θα αναφερθεί ακόμη στη σταδιακή ανάπτυξη των απαραίτητων δομών κοινοτικής φροντίδας, πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, ενίσχυσης των ψυχιατρικών τμημάτων των γενικών νοσοκομείων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός των ασυλικών δομών και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, και όπως είχε αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωσητην περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Υγείας από το 1990 έχει αναθέσει σε Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑμΚΕ) τη λειτουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας που φροντίζουν 2.500 περίπου ψυχικά ασθενείς σε δομές αποασυλοποίησης, ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε το 2013 όταν καθιερώθηκε ένα πολύπλοκο σύστημα κοστολόγησης-χρηματοδότησης της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΑμΚΕ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται μη ισοσκελισμένοι απολογισμοί.

Τι λέει η Αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, 27 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο “για έκδοση περίεργων τροποποιητικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας από το 2015 και μετά, που επαναφέρουν ουσιαστικά το μη βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από ΜΚΟ, ακυρώνοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Ψυχικής Υγείας, της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι υπογράφοντες βουλευτές στην ανακοίνωσή τους, αναφέρονται σε δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” σύμφωνα με τo οποίo - ιδρυτικά μέλη των “ευνοούμενων” MKO, είναι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδροι ΜΚΟ είναι αποσπασμένοι σε γραφεία Υπουργών, διοικητικό προσωπικό είναι συγγενείς Γενικών Γραμματέων, Διοικητικά Συμβούλια απαρτίζονται κατά τα 4/5 από συγγενείς και ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες με εκατομμύρια ευρώ, έχουν μόλις πέντε ασθενείς, ωφελούμενους.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν αυτός, που προκάλεσε ουσιαστικά το δελτίο τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού την Παρασκευή.

«Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε Δελτίο Τύπου για ένα θέμα, στην προκειμένη περίπτωση τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ της ψυχικής υγείας, μετά από κάποια δημοσιεύματα, όταν μόλις πριν από δύο ημέρες δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει σε δική μου ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στην μακροσκελή του ανακοίνωση, προσθέτοντας ακόμη, ότι «θέλω να τον ευχαριστήσω που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υφίσταται θέμα με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ της ψυχικής υγείας».

Τέλος, το ερώτημα κατά πόσο αληθεύει το γεγονός, ότι το υπουργείο Υγείας, έχει μοιράσει εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ, με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, την ώρα που τα νοσοκομεία στο ΕΣΥ αιμορραγούν, είχε απευθύνει πριν μερικές ημέρες και ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού κ. Κ. Μπαργιώτας.

Εκτιμάται ότι το 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20.000.000 ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο κ. Μπαργιώτας, ζητώντας και ο ίδιος απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Οσμή σκανδάλου στην ψυχική υγεία: 27 Βουλευτές της Ν.Δ. ρωτούν τον Ανδρέα Ξανθό για τις ΜΚΟ

Έκρηξη Γεωργιάδη για τις ανακοινώσεις Ξανθού σχετικά με τις ΜΚΟ & την ψυχική υγεία

Ξανθός: Όλα στο φως για την ψυχική υγεία - Προχωρά ο μετασχηματισμός των ασυλικών δομών