ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συμμετοχή ΕΝΕ στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της γρίπης

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της γρίπης συμμετέχει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Συμμετοχή ΕΝΕ στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της γρίπης

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στo πλαίσιo του προγράμματος πρόληψης της εποχιακής γρίπης για τον συντονισμό της λήψης μέτρων και της διενέργειας εμβολιασμού των εργαζομένων επαγγελματιών υγείας, διοργανώθηκε την Παρασκευή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΚΔΙΕ).

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Διευθυντή Τομέα Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), συμμετείχε ενεργά με εκπροσώπους της στην πραγματοποιηθείσα σύσκεψη για την εποχιακή γρίπη.

Εκρπόσωποι του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ και του Υπουργείου Υγείας μίλησαν για:
-την αναγκαιότητα της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας,
-τους λόγους που η Ελλάδα έχει τόσο χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης συγκριτικά με άλλες χώρες,
-τα πλεονεκτήματα που παρέχει η διενέργεια των εμβολίων,
-τα κίνητρα που χρησιμοποιούν άλλες χώρες που σημειώνουν εντυπωσιακά αυξημένα και σταθερά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης,
-τις ποινές που εφαρμόζονται σε άλλες όταν ο επαγγελματίας υγείας αρνείται εμβολιαστικής κάλυψης με πολλές και δυνητικά οδυνηρές επιπτώσεις στους ασθενείς,
-τις επιπτώσεις που έχει η μη εμβολιαστική κάλυψη επαγγελματιών υγείας (επικινδυνότητα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, ασθενείς σε ΜΕΘ, ασθενείς σε Μονάδες Νεογνών, απουσίες από την εργασία και άλλα).

Εν συνεχεία προτάθηκαν διαθέσιμοι και εφικτοί τρόποι που θα βοηθήσουν στην αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης την φετινή χρονιά στους επαγγελματίες υγείας (κινητές ομάδες εμβολιασμού, εκπαίδευση, διαλέξεις, έντυπο υλικό, e mails). Η ομάδα εκπροσώπων από την Ε.Ν.Ε., κος Λάζος Γαβριήλ, Προϊστάμενος Μ.Ε.Θ., ΜSc, PhD©, Γ.Ν.Ν.Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και κα Ευαγγελίδου Σ. Ευτυχία, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, ΜSc, PhD©, Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», θα έχει συχνές συναντήσεις με την ειδική συντονιστική ομάδα δράσης που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας με επικεφαλής, πρωτεργάτη και καθογηδητή τον κο Ντουνιά σε αυτό το δύσκολο αλλά επιτακτικής ανάγκης εγχείρημα με την όσο γίνεται γρηγορότερη εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Το σχέδιο δράσης αναφορικά με την προώθηση της χρησιμότητας αλλά και της εφαρμογής του εμβολίου, περιλαμβάνει έναν ευρύ άξονα από τον δημόσιο έως τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά τονίστηκε η σημασία διεύρυνσης της καμπάνιας και στα σχολεία (για εμβολιαστική κάλυψη δασκάλων και καθηγητών).

Στο πλαίσιο της συζήτησης και του συντονισμού δράσεων εκτός από την εμβολιαστική κάλυψη ιατρών και νοσηλευτών, που πρωτίστως περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο δράσης, υπογραμμίστηκε εξίσου και η σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης των διοικητικών υπαλλήλων, των βοηθών νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων, των τραπεζοκόμων, των καθαριστριών και γενικώς όλων όσων εμπλέκονται όχι μόνο στη φροντίδα αλλά και όσων δυνητικά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ασθενή.

Στον προγραμματισμό των δράσεων ήδη περιλαμβάνονται διαλέξεις από ειδικούς στο χώρο των Λοιμώξεων ανά τα Νοσοκομεία, έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες υγείας να έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν σε πιο επιστημονική βάση για τις απορίες και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον εμβολιασμό ενάντια στην εποχιακή γρίπη. Ο φετινός στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη του 20% των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με περσινά (10-11%) και παλαιότερα (4-8%) πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, μέσω της διαθεσιμότητας δωρεάν εμβολίων από δωρεές φαρμακευτικών εταιρειών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Υ.ΠΕ, το ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. και άλλους αρμόδιους φορείς.