ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το Μαξίμου κομπάζει για τις 4.000 προσλήψεις αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει...

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης να κομπάζει ότι οι 4.000 προσλήψεις (που σχεδιάζει η κυβέρνηση εντός του 2017) είναι πολλές και δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και αυτό, διότι πολύ απλά οι προσλήψεις αυτές (που θα υλοποιηθούν με χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες) και ανακοινώθηκαν χθες μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα σχεδόν 12μηνης διάρκειας.

Το Μαξίμου κομπάζει για τις 4.000 προσλήψεις αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει...

Οι θέσεις αυτές θα είναι κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, με τα αντίστοιχα επιδόματα και θα καλυφθούν οικονομικά, με 48.800.000 ευρώ από τα έσοδα της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ο κος Πολάκης ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι από αρχές Γενάρη του 2016, οι άνθρωποι που θα προσληφθούν να προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ υποστήριξε ότι με τις προσλήψεις αυτές, παράλληλα με την προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο θα αλλάξει άρδην η εικόνα που αντικρίζουν οι πολίτες που έχουν ανάγκη λήψης παροχών Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι 3.000 θέσεις θα αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό για νοσοκομεία, ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, 700 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες όπως οδηγούς Κέντρων Υγείας, τραυματιοφορείς, παρασκευαστές εργαστηρίων κ.λπ. Τέλος οι 300 θέσεις θα αφορούν σε οργανισμούς, εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας, όπως ο ΕΟΦ, το ΕΚΕΑ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης και θα ενισχυθούν σημαντικά.

Ο αναπληρωτής Υπουργός επίσης, μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, αναφέρθηκε στην διαδικασία πρόσληψης 760 μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κρίσης, ενώ εξήγγειλε και την προκήρυξη, εντός του 2017, άλλων 2.000 νέων θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, με συγκεκριμένη στόχευση ανά την Ελλάδα, προκειμένου μετά από επτά χρόνια χωρίς διορισμούς, να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές που κατάφεραν στον τομέα της Υγείας τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΚΑΒ- την οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη- και όπως σημείωσε εντός 1,5 μήνα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα διαγωνισμό, ο οποίος είχε προκηρυχθεί το 2007 και παρέμενε ανολοκλήρωτος μέχρι το καλοκαίρι του 2015, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν τα έβρισκαν στη μίζα».

Συνεχίζοντας, ο κος Πολάκης είπε πως έχουν ήδη παραδοθεί 90 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η διοίκηση του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 15 ημέρες έχει ανακαλύψει στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, άλλα 20 ασθενοφόρα, σε άριστη κατάσταση, τα οποία παρέμεναν αχρησιμοποίητα σε διάφορες υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και δεν μεταφέρονταν στο ΕΚΑΒ.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στη προχθεσινή προκήρυξη 100 νέων θέσεων διασωστών και στις δεκάδες ήδη προκηρυγμένες θέσεις οδηγών και χαρακτήρισε την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ως μια πραγματικά μεγάλη μικρότητα, μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας αποκομμένης από την πραγματικότητα, η οποία προσπαθεί να διαφυλάξει τα προνόμιά της.

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός είπε χαρακτηριστικά «4.000 θέσεις, να το θυμάστε αυτό. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και έγινε από τα χρήματα που μάζεψε το Υπουργείο (σσ Επικρατείας) εδώ.»\

Διαβάστε ακόμη:

Νέο χτύπημα ΠΟΕΔΗΝ στην κυβέρνηση με αφορμή τα εγκαίνια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ