ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δικαίωση Γιαννόπουλου: Το υπ. Υγείας σε δεύτερες σκέψεις για να αγνοήσει την απόφαση του ΣτΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθηγητής Χειρουργικής και πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, απολαμβάνει από χθες την δικαίωση που ανέμενε εδώ και καιρό, καθώς το ΣτΕ τον δικαιώνει αναφανδόν και μαζί με αυτόν, δύο ακόμη μέλη του ΔΣ που παύθηκαν αιφνιδίως τον περασμένο Μάιο, από την προεδρία του υγειονομικού Κέντρου. 

Δικαίωση Γιαννόπουλου: Το υπ. Υγείας σε δεύτερες σκέψεις για να αγνοήσει την απόφαση του ΣτΕ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το κορυφαίο θεσμικά Νομικό Όργανο, έκρινε αντισυνταγματικές και παράνομες τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έγιναν τον περασμένο Μάιο με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Την ίδια ώρα το ΣτΕ, με την απόφασή του αυτή, εκθέτει σην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά στον κ. Παύλο Πολάκη. Ο κ. Γιαννόπουλος μπορεί να περίμενε πέντε και πλέον μήνες προκειμένου να δικαιωθεί, όμως τελικά η δικαίωση ήρθε έστω και καθυστερημένα, ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες που λένε ότι η απόφαση του ΣτΕ είχε εκδοθεί νωρίτερα και περέμενε ανενεργή στα συρτάρια.

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται τώρα, είναι όχι εάν επιστρέψει ο κ. Γιαννόπουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά εάν η πολιτική ηγεσία του το επιτρέψει. Ο ίδιος φαίνεται να έχει την πρόθεση της επιστροφής, μάλιστα σε επικοινωνία που είχε αργά χθες το βράδυ το on Med μαζί του, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι θα ακολουθήσει τις συμβουλές των νομικών του συμβούλων.

Σε πρώτη φάση πάντως, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το ερώτημα λοιπόν όπως είπαμε παραπάνω, είναι εάν η ηγεσία του υπουργείου μετά τα όσα έπραξε για να απομακρύνει τον κ. Γιαννόπουλο, είναι έτοιμη να «καταπιεί» την απόφαση του ΣτΕ ή να προχωρήσει σε ένα σχέδιο Β΄που ήδη φαίνεται ότι έχει στο μυαλό της, με βάση την διαρροή που έγινε από το υπουργικό γραφείο και στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του υπουργείου να χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέτρο που έχει στα χέρια του, ως εργαλείο για την αποτροπή της επιστροφής Γιαννόπουλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Και εδώ, είναι ένα κρίσιμο σημείο, που ίσως αφορά την κυβέρνηση και ενδεχομένως προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εάν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τα προσφυγικό, και τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, υπάρχει η πολυτέλεια μιας προσωποποιημένης κόντρας εις βάρος ενός Οργανισμού που είναι απολύτως απαραίτητος για την πρόληψη και τον έλεγχο των βραδυφλεγών κινδύνων δημόσιας υγείας.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι η πλευρά του κ. Γιαννόπουλου αν και γνώριζε την απόφαση του ΣτΕ από τις αρχές Ιουλίου, δεν προέβη σε καμία όξυνση της κόντρας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σημερινός πρόεδρος του κέντρου καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ πήγε χθες κανονικά στο γραφείο του, αλλά έφυγε νωρίς και μάζεψε όλα του τα προσωπικά αντικείμενα.

Διαβάστε ακόμη:

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παύση του προέδρου Θ. Γιαννόπουλου και μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ