ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Επικίνδυνες οι συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς στα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικών υλικών και φαρμάκων αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μεταξύ του προέδρου του Γιώργου Πατούλη και του προεδρείου του Συλλόγου Ιατρών του Δήμου Αθηναίων.

ΙΣΑ: Επικίνδυνες οι συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς στα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ, στα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, υφίσταται:

-Έλλειψη πιστοποίησης των ιατρείων, και ανυπαρξία κανονισμού λειτουργίας και αποσαφήνιση των παρεχομένων υπηρεσιών όπως ισχύει σε όλες τις δομές ΠΦΥ.

-Σοβαρές ελλείψεις ειδών καθαριότητος και αντισηψίας.

-Απουσία ιατρικών υλικών και μέσων εξέτασης των ασθενών (ιατρικά υποσέντονα, επιστόμια, πετσέτες μιας χρήσης και άλλα αναλώσιμα).

-Απουσία φαρμάκων απαραίτητων για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων. Πολλά από αυτά είναι ληγμένα (σύριγγες, αναισθητικά φάρμακα, κολποσκόπια, βελόνες, υποχρεώνοντάς μας ενίοτε να προβούμε εμείς στην αγορά τους, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ασθενείς).

-Αδυναμία ή αδιαφορία για αποκατάσταση ή αντικατάσταση οποιουδήποτε μηχανήματος ή εξαρτήματος αυτού. Πολλά εξ αυτών επισκευάζονται με δικά μας έξοδα.

-Απουσία ασφάλισης ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (οι ιατρικές πράξεις γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των ιατρών).

-Απουσία επιστημονικού υπευθύνου, ή προϊσταμένου Ιατρού η Οδοντιάτρου.

-Αδυναμία της προϊστάμενης αρχής για επίλυση προβλημάτων ιατρικής φύσεως.

«Όλα τα ανωτέρω καθιστούν τις συνθήκες εργασίας επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, στην οποία κατηγορείται η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων ότι προσπαθεί να πρωτοτυπήσει με την καθιέρωση ηλεκτρονικής σήμανσης πιστοποίησης των γιατρών στην εργασία τους και την επιβολή 8ωρης αντί της 7ωρης παρουσίας στα ιατρεία, αντί να εστιάσει στην επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων.

Ο ΙΣΑ εκφράζει τη στήριξή του στους γιατρούς του Δήμου Αθηναίων και απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων για την εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων, με κοινά αποδεκτές λύσεις, ώστε να μην γίνονται οι γιατροί δέκτες επιθέσεων από την προϊστάμενη αρχή τους.