ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση των 4.000 προσλήψεων - Τι λένε οι υγειονομικοί

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την Πέμπτη το βράδυ για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν δημιουργεί προβληματισμό και σύγχυση μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο ευρύτερο υγειονομικό τοπίο και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση των 4.000 προσλήψεων - Τι λένε οι υγειονομικοί

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι η κυβέρνηση όπως όλοι γνωρίζουμε, είχε δεσμευτεί μέρος των χρημάτων αυτών, να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένες υγειονομικές δράσεις, όπως 4.000 προσλήψεις ορισμένου χρόνου και στήριξη ευπαθών ομάδων.

Είναι επομένως λογικό, να υπάρχει μεγάλη αγωνία και προβληματισμός ότι το σχέδιο αυτό ενδεχομένως να ναυαγήσει και οι μεγάλες ανάγκες για κάλυψη κενών στην υγεία και την περίθαλψη, να μείνουν ένα άδειο πουκάμισο.

Άλλωστε την μεγάλη του αγωνία, για την έκβαση της κατάστασης, δεν έκρυψε ούτε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο οποίος με παρρησία, δήλωσε πως η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες στην φάση αυτή στο θέμα της υγείας, ωστόσο ευελπιστεί στην ρύθμιση γέφυρα που θα φέρει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πράγματα στην υγεία για ακόμη μία φορά, είναι πολύ δύσκολα.

Προβληματισμένοι όμως, είναι και οι υγειονομικοί οι οποίοι προσδοκούν σε μία ανάσα και η ανακούφιση αυτή αργεί να έρθει.

Την έντονη αντίδρασή του για την έκβαση της υπόθεσης των προσλήψεων, κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Πάνος Παπανικολάου, τονίζοντας, ότι το ζητούμενο και το κλειδί για το ΕΣΥ αλλά και τις ανάγκες πολιτών και υγειονομικών, είναι οι μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι οι ελαστικές.

Και συνεχίζει ο κ. Παπανικολάου:

«Υπενθυμίζω ότι στις 4 Οκτωβρίου, όταν ο κ. Πολάκης είχε δηλώσει (επίσημα με δελτίο τύπου) πως θα προσληφθούν "με τα λεφτά των καναλαρχών" 4000 νοσηλευτές με ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ και ΣΧΕΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, είχα πει δημόσια πως αυτή η ρύθμιση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Οι ελαστικές και προσωρινές σχέσεις εργασίας στην δημόσια περίθαλψη όχι μόνο θίγουν κατάφωρα τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών, όχι μόνο προωθούν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων Υγείας (π.χ. το επικουρικό προσωπικό μισθοδοτείται από τα "ίδια έσοδα" των νοσοκομείων) αλλά επίσης έχουν διαχρονικά ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ να έχουν στοιχειώδη λειτουργικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των ΜΕΘ.

Από τον 11/2015 είχαμε προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε επίσημη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ πως η πρόθεση κάλυψης κενών με 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές μέσω του ΑΜΑΡΤΩΛΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ με αισχρές σχέσεις εργασίας - "μπλοκάκια" θα αποτύχει πάλι, όπως είχε αποτύχει άλλες 2 φορές τα προηγούμενα 6 χρόνια.

Είχαμε απαιτήσει τα κενά αυτά να καλυφθούν με προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Δυστυχώς, δεν είχαμε εισακουστεί. Ο κ. Ξανθός είχε πει τότε πως ... "το κάνουμε για ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ (!) για να έρθουν γρήγορα" ...

Το αποτέλεσμα : 11 ολόκληρους μήνες μετά, από τους 100 γιατρούς έχουν πάει στις ΜΕΘ μόνο οι 52 και από τους 400 νοσηλευτές μόνο οι 212 (τα νούμερα από πρόσφατη δήλωση του ίδιου του κ. Πολάκη). Οι υγειονομικοί και οι ασθενείς παραμένουν "μπαλάκι" στον δικομματικό καυγά και στις δικαστικές προσφυγές ... και μάλιστα, λόγω της διένεξης αυτής (με το φύγε - έλα του Γιαννόπουλου και την συνεπαγόμενη διοικητική δυσλειτουργία), αυτοί οι μισοί που έχουν ήδη πάει παραμένουν καιρό απλήρωτοι ... και μάλιστα πολλοί από τους 52 γιατρούς όταν πληρώνονταν έπαιρναν λιγότερα από 700 τον μήνα καθαρά (!) λόγω της αισχρής "σύμβασης - μπλοκάκι" του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι επιτέλους πως με εργαζόμενους λάστιχο δημόσια υγεία δεν γίνεται.

Η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί πως τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6.600 (οι 600 θέσεις επιμελητών που έχουν ήδη προκηρυχθεί και οι 6000 των οποίων εξαγγέλθηκε η προκήρυξη για την τριετία 2017-2019) και αντίστοιχα τα κενά σε νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και τεχνολογικό εργαστηρίων τουλάχιστον 30.000. Τα κενά αυτά πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες οργανικές θέσεις.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούν όλοι πως το πραγματικό εμπόδιο είναι το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ - μνημονιακών κυβερνήσεων που επί χρόνια υλοποιεί την πολιτική πλήρους ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης και πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών».

Διαβάστε ακόμη:

Αγωνία Ξανθού για την απόφαση του ΣτΕ, να διασωθούν οι 4.000 προσλήψεις στην υγεία