ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Πότε θα δοθεί λύση και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στο νοσ. Λαμίας

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας για το νοσοκομείο Λαμίας το οποίο βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, καθώς με την από 31/10/2016 απόφαση του διοικητή του ιδρύματος ανακοινώθηκε η ουσιαστική και τυπική αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αναισθησιολόγων, καταθέτει ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Μπαργιώτας: Πότε θα δοθεί λύση και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στο νοσ. Λαμίας

Ουσιαστικά, το νοσοκομείο Λαμίας – το μεγαλύτερο της Στερεάς Ελλάδας - αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο ούτε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό έκτακτο περιστατικό, αφού όλα τα επείγοντα περιστατικά θα διακομίζονται πλέον στη Λάρισα, αναφέρει ο βουλευτής και συνεχίζει:

Το νοσοκομείο Λαμίας θεωρείται ένα από τα 3 νοσοκομεία – «πυλώνες» σε όλη την περιοχή ευθύνης της 5ης ΥΠΕ, μαζί με το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το νοσοκομείο Βόλου.

Δέχεται καθημερινά χειρουργικά περιστατικά από την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Βόρεια Εύβοια και διενεργούνται ετησίως 3500 χειρουργικές επεμβάσεις όλων σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων. Στο εν λόγω νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ. Υπηρετεί επίσης μια γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 2014 – 2019, καθώς και ένας Επικουρικός Επιμελητής. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε την τελευταία στιγμή προσωρινή λύση στο πρόβλημα καλώντας εκτάκτως αναισθησιολόγους από άλλες περιοχές σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου –που επιστρέφουν οι δύο από τους τρεις με αναρρωτική άδεια- το νοσοκομείο θα καλύπτεται από τον αναισθησιολόγο που υπηρετεί και 4 αναισθησιολόγους από διπλανές πόλεις που ο ένας θα καλύπτει πρωινό ωράριο, για να γίνονται και τακτικά χειρουργεία, και οι άλλοι θα καλύπτουν τις εφημερίες για τα επείγοντα.

Η περίπτωση του νοσοκομείου Λαμίας αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ με τις λίστες αναμονής να μεγαλώνουν διαρκώς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του γενικού νοσοκομείου Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων υγειονομικών σωματείων και οργανώσεων από ολόκληρη τη Θεσσαλία, η κατάσταση των νοσοκομείων χαρακτηρίστηκε δραματική.

Δεδομένης της προσωρινής λύσης που δόθηκε, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά πότε θα δοθεί οριστική λύση και αν θα καλυφθούν επειγόντως οι κενές οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λαμίας. Επίσης, πότε επιτέλους θα κάνει πράξη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την πρωθυπουργική εξαγγελία για χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ώστε να μην ακολουθήσει ως ντόμινο η αναστολή λειτουργίας χειρουργείων και άλλων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών.