ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αντικαρκινικό Μεταξά: Έξι εβδομάδες η αναμονή για ακτινοθεραπείες - Συντομότερα οι χημειοθεραπείες

Μικρές είναι οι αναμονές των ογκολογικών ασθενών για την χημειοθεραπεία στο νοσοκομείο Μεταξά, σύμφωνα με την διοίκησή του, ενώ οι ασθενείς του νοσηλευτηρίου, έχουν άμεση πρόσβαση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς καθυστερήσεις και εντελώς δωρεάν. Την ίδια ώρα, οι αναμονές στα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Αντικαρκινικό Μεταξά: Έξι εβδομάδες η αναμονή για ακτινοθεραπείες - Συντομότερα οι χημειοθεραπείες

Ειδικότερα, ο χρόνος αναμονής στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο για την έναρξη ακτινοθεραπειών είναι 6 εβδομάδες. Μετά και τη λειτουργία του νέου γραμμικού καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για βελτίωση (έχουν ήδη προσληφθεί επικουρικοί ακτινοθεραπευτές, τεχνολόγοι, ακτινοφυσικοί).

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του νοσηλευτηρίου, σημειώνοντας ότι το Ειδικό Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, έστω και σε δύσκολες συνθήκες, διεκπεραιώνει την αποστολή του και είναι το μοναδικό Ογκολογικό Κέντρο του λεκανοπεδίου που πραγματοποιεί 24 ώρες ογκολογικές εφημερίες ανά 4ήμερο, συνεπικουρώντας τις γενικές εφημερίες του «Τζανείου».

Αναλυτικά, τα στοιχεία για το έργο και τη δράση της νέας διοίκησης του ΕΑΝΠ – «Μεταξά», η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλη του 2016, έχουν ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

για το ανθρώπινο δυναμικό

- Έχει ξεκινήσει η διαδικασία κρίσεων ιατρικού προσωπικού. Έγινε ήδη η πρόσληψη οκτώ (8) επικουρικών ιατρών και αναμένονται άλλοι πέντε (5). Επιπλέον έχουμε ζητήσει έξι (6) θέσεις ιατρών για το έτος 2017, για τις ανάγκες του νοσοκομείου (λόγω επικείμενων λήξεων συμβάσεων επικουρικών ιατρών).
- Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης δεκαπέντε (15) (μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων) από τριάντα τρεις (33), προκηρυχθείσες θέσεις από το ΑΣΕΠ.

για τον Εξοπλισμό

- Αδειοδότηση του γραμμικού επιταχυντή. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 το νοσοκομείο έλαβε την άδεια λειτουργίας από την ΕΑΕΕ για το νέο γραμμικό επιταχυντή, που η προμήθειά του έχει γίνει μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ και ήδη είναι σε παραγωγική λειτουργία.
Το νοσοκομείο διαθέτει επίσης έναν ακόμα γραμμικό επιταχυντή του οποίου η προμήθεια έγινε το 2004, καθώς και μονάδα κοβαλτίου.
- Ολοκλήρωση της προμήθειας ραδιοϊσοτόπου για την λειτουργία PET C/T. Αφού εξασφαλίσαμε την προμήθεια του ραδιοϊσοτόπου, του FTG είναι σε πλήρη και παραγωγική λειτουργία από το καλοκαίρι του 2016. Είναι αδειοδοτημένο από την ΕΕΑΕ, Είναι το δεύτερο PET C/T, που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο, τελευταίας τεχνολογίας, εξειδικευμένης στην έγκυρη και άμεση διάγνωση του καρκίνου. (η προμήθεια έγινε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ).
- Τοποθέτηση νέου αξονικού τομογράφου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρινόμενο θετικά σε αίτημα του Νοσοκομείου μας για χορηγία, προμήθειας και εγκατάστασης ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου. Ενέκρινε τη δωρεά και υπεγράφη η σχετική σύμβαση τον Αύγουστο του 2016. Η διαδικασία εγκατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπουμε ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ημερο του Νοεμβρίου 2016.

αποφασίστηκε:

- η σύσταση και λειτουργία αυτοτελούς Μονάδας Μοριακής Ιστοπαθολογίας και αντίστοιχου Κέντρου Αναφοράς και Ερευνητικής Μονάδας στα πλαίσια του τμήματος Παθολογικής Ανατομικής του νοσοκομείου μας. Αντίστοιχο τμήμα δεν υπάρχει σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Η Μονάδα αυτή, με τη χρήση τεχνικών της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, θα παρέχει τη δυνατότητα επίλυσης μιας πληθώρας ιατρικών προβλημάτων όπως :

- επίλυση δύσκολων προβλημάτων διαγνωστικής και διαφορικής διαγνωστικής
- διάγνωση νεοπλασματικής νόσου σε πρώιμα στάδια
- εξατομίκευση και βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής
- ανίχνευση ελάχιστης υπολειπόμενης νεοπλασματικής νόσου
- ανίχνευση κυκλοφορούντων στο αίμα μεταστατικών καρκινικών κυττάρων και ελεύθερου νεοπλασματικού DNA
- προσδιορισμός γενετικών νοσημάτων/συνδρόμων που σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης νεοπλασιών
- προσδιορισμός γενετικής προδιάθεσης στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων
ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση λοιμογόνων παραγόντων

Το θέμα αυτό εκκρεμούσε από τον Αύγουστο του 2006
- η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Βιοτράπεζας Ανθρώπινων ιστών και κυττάρων, αίματος, ούρων και παραγώγων αυτών (DNA, RNA, πρωτεϊνών και
άλλων βιομορίων) της Μονάδας Μοριακής Ιστοπαθολογίας του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής, του Εργαστηριακού Τομέα.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η αναμονή για ακτινοθεραπείες θα λυθεί με προσλήψεις & παρέμβαση στον γηρασμένο εξοπλισμό