ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Aids: Η Ν. Δ. προτείνει κονδύλι - εκτός νοσοκομειακής δαπάνης- για τα φάρμακα των οροθετικών

Την άμεση λήψη μέτρων που αφορούν στην έγκαιρη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων σε φάρμακα, με τη δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού που δε θα επιβαρύνει τη νοσοκομειακή δαπάνη, καθώς και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS και τη στελέχωση κρίσιμων δομών του συστήματος υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, προτείνει η Ν. Δημοκρατία με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του aids. 

Aids: Η Ν. Δ. προτείνει κονδύλι - εκτός νοσοκομειακής δαπάνης- για τα φάρμακα των οροθετικών

Ειδικότερα, το δικό του μήνυμα για την την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, απευθύνει ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, δηλώνοντας πως «Δεν είναι ευχή. Μπορεί να είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η επιδημία του AIDS έως το 2030, μπορεί να αποτελεί παρελθόν. Σήμερα, η νόσος HIV/AIDS από καταληκτική έχει εξελιχθεί σε χρόνια, με τις προκλήσεις για τη χώρα μας να παραμένουν».

Και συνεχίζει στο μήνυμά του ο κ. Οικονόμου:

Δυστυχώς, η κυβέρνηση στέκεται ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει στοιχειώδεις ανάγκες ανθρώπων που διαβιούν με HIV. Η πρόσβαση στα φάρμακα και τις εξετάσεις είναι δυσχερής, οι συνθήκες στις μονάδες λοιμώξεων ασφυκτικές και το κοινωνικό στίγμα έντονο. Επιπλέον, η καταπολέμηση του στίγματος, η πρόληψη και η ενημέρωση θα έπρεπε να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ενός σχεδίου που άλλες χώρες υλοποιούν. Οι παρεμβάσεις παραμένουν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με HIV/AIDS να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τους αφήνει πίσω.

Η Ν.Δ. προτείνει την άμεση λήψη μέτρων που αφορούν στην έγκαιρη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων σε φάρμακα, με τη δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού που δε θα επιβαρύνει τη νοσοκομειακή δαπάνη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS και τη στελέχωση κρίσιμων δομών του συστήματος υγείας που σχετίζονται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, η ενίσχυση με προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων και των Εξωτερικών Ιατρείων παρακολούθησης HIV οροθετικών ασθενών.

Εάν αυτά αποτελέσουν στόχους της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS σε εθνικό επίπεδο:
-Το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS να γνωρίζουν το προφίλ HIV-οροθετικότητάς τους.
-Το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.
-Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου.»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS κλιμάκιο της Ν.Δ. θα παραβρεθεί την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» στα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” στην Αθήνα (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι).

Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνει, τις τελευταίες δεκαετίες ο ιός HIV έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, αλλά η πρόοδος της ιατρικής έχει μετατρέψει τη νόσο από θανατηφόρα σε μακροχρόνια, χωρίς, όμως, να την έχει εξαλείψει. Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως οι ασθενείς, πέρα από τη μάχη που δίνουν να κρατηθούν στη ζωή, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κοινωνικό αποκλεισμό και ζητά από όλους να σταθούμε δίπλα τους. «Να τους δείξουμε στην πράξη τη στήριξή μας στον αγώνα τους. Και βέβαια, να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν άμεσα πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή», δηλώνει, υπογραμμίζοντας πως όσο πιο σύντομα διαγνωσθεί ο ιός και ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή, τόσο καλύτερα για τον ασθενή και για το κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως «δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός» και συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Αριστοτέλης» του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τους αξίζουν συγχαρητήρια για το διεθνές βραβείο, που τους απονεμήθηκε πρόσφατα, για την έρευνα που πραγματοποίησαν με στόχο την πρόληψη νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV. Ακόμη πιο πολλά μπράβο όμως, τους αξίζουν γιατί με το πολύτιμο επιστημονικό έργο τους απέδειξαν ότι είναι εφικτή η μείωση της εξάπλωσης του AIDS κατά 78% ή κατά 2.000 νέες λοιμώξεις ετησίως στη χώρα μας. Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε. Για αυτήν την Ελλάδα αξίζει να παλεύουμε καθημερινά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Πόσα γνωρίζεις για τον HIV και το AIDS;