ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσηλευτές: Αποδοχές δύο ταχυτήτων για όσους έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Έντονες καταγγελίες που αφορούν στην μείωση των αποδοχών τους που έχουν προσληφθεί σε δημόσιες δομές υγείας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, πραγματοποιούν οι νοσηλευτές, μέσω του θεσμικού τους οργάνου την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Νοσηλευτές: Αποδοχές δύο ταχυτήτων για όσους έχουν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Συγκεκριμένα οι νοσηλευτές καταγγέλλουν :

Αιφνίδια και αντισυμβατική μείωση των αποδοχών που προβλέπονταν στη σύμβαση εργασίας των Νοσηλευτών
Παρά την ρητή πρόβλεψη στη σύμβαση εργασίας περί εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4354/2015), δεν τους καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τη νύχτα, κατά τις αργίες και τις εξαιρέσιμες ημέρες.

Μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αλλά αμείβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα (που αναγνωρίζεται μισθολογικά κατά την εργατική νομοθεσία). Το παράδοξο είναι ότι η προϋπηρεσία αυτή αναγνωρίστηκε και ελήφθη υπόψιν για την επιλογή τους, δυνάμει των οικείων προκηρύξεων.

Η ΕΝΕ με νέα επιστολή της στον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ την οποία κοινοποιεί και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη τους υπενθυμίζει ότι «πρόκειται για επιστήμονες νοσηλευτές που παρέχουν το ίδιο ακριβώς έργο με τους μόνιμους νοσηλευτές, σε αντίξοες συνθήκες, καλούμενοι να εργαστούν στα πλέον νευραλγικά τμήματα των Νοσοκομείων, καλύπτοντας τις πολλαπλάσιες από τον αριθμό τους ελλείψεις των τελευταίων ετών, εργαζόμενοι καθημερινά με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας εαυτόν (όπως όλοι οι Νοσηλευτές της χώρας που αποτελούν κατά κοινή ομολογία τους στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας). Είναι επομένως επιβεβλημένη από το Σύνταγμα η ίση μεταχείρισή τους με τους συναδέλφους τους και η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξάλειψη των εις βάρος τους αδικιών και ανισοτήτων».

Η ΕΝΕ ζητά από τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, να προβούν σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια- ακόμα και αν αυτή συνίσταται σε πρωτοβουλία για νομοθετική μεταρρύθμιση- για την αποκατάσταση της νομιμότητας, προκειμένου να λάβουν οι Νοσηλευτές που εργάζονται δυνάμει συμβάσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ τις αποδοχές των συναδέλφων τους.