ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων εν όψει εορταστικής περιόδου

Το Υπουργείο Υγείας, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και της γενικότερης εποπτείας για την παρακολούθηση εφαρμογής των Υγειονομικών Διατάξεων, ζητά με εγκύκλιό του την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων.

Εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων εν όψει εορταστικής περιόδου

Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι θα γίνονται:

Α. Με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν ιδιαίτερα την αποφυγή κάθε είδους περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα.

Με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, προκειμένου να προστατευθεί και διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στους εξής τομείς:

1. Σε όλα τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτού κ.λ.π.

2. Στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.

3. Στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, στις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα cash & carry, οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, στα κρεοπωλεία, στα παντοπωλεία, στα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, στις κάβες ξηρών καρπών, στα αρτοποιεία, στα πρατήρια άρτου λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών κ.λ.π

4. Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν, ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, κ.λ.π

5. Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), oι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.

6. Στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.

7. Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίες ιδρύονται και λειτουργούν σε στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους, ή εντός εκθεσιακών κέντρων.

8. Σε όλους τους αυτόματους πωλητές και ειδικά σε αυτούς που πωλούν θερμικά επεξεργασμένο γάλα, πίτσα, παγωτό κ.α. και γενικότερα ευαλλοίωτα προϊόντα.

9. Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως κομμωτήρια, εργαστήρια περιποίησης χεριών και ποδιών κ.λ.π.

10. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα, κλινικές, θεραπευτήρια, οίκους ευγηρίας κ.λ.π και ειδικά στα μαγειρεία, στα κυλικεία, χώρους υγιεινής αυτών και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

11. Στους χώρους παραμονής και σίτισης αστέγων και στις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών.

12. Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.

13. Στα Δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κ.λ.π).

14. Στις επιχειρήσεις αναψυχής όπως Κέντρα Διασκέδασης, χώρους εκδηλώσεων στεγασμένους και υπαίθριους με μουσική ή όχι , στους οποίους υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ηχορύπανσης. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο και αφού προηγηθεί η απαιτούμενη συνεννόηση με τα εργαστήρια, με τα οποία η υπηρεσία σας συνεργάζεται (Κ.Ε.Δ.Υ., Π.Ε.Δ.Υ, περιφ. Εργαστήρια του ΕΦΕΤ, εργαστήρια ιατρικών σχολών κ.λ.π), να διενεργούνται δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών.

Β. Στα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού (πηγή, γραμμή παραγωγής, αποθήκευση), όσο και στους χώρους εμπορίας αυτών, με ελέγχους και δειγματοληψίες, σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών εγκυκλίων.

Γ. Στα τουριστικά καταλύματα όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, με ιδιαίτερη προσοχή: στον έλεγχο της λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος, ώστε να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον γενικότερα στη λειτουργία των υδρευτικών συστημάτων και των δεξαμενών αποθήκευσης πόσιμου νερού, τα οποία θα πρέπει να εξετάζονται λεπτομερώς στην ποιότητα νερών του υδραυλικού συστήματος των κλιματιστικών μηχανημάτων τους για τη διασφάλιση ποιότητας νερού απαλλαγμένου λεγεωνέλας.

Δ. Τέλος τονίζεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. «Οι Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους» καταλήγει η εγκύκλιος.