ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εργολάβοι ζουν και βασιλεύουν στο ΕΣΥ ...

Φεύγουν ή δεν φεύγουν τελικά οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία; αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή 10 νόμους για την εκδίωξη των εργολάβων από τα Νοσοκομεία και όμως στην πλειονότητα του ΕΣΥ, συνεχίζουν και υφίστανται.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Οι εργολάβοι ζουν και βασιλεύουν στο ΕΣΥ ...

Όχι μόνο παραμένουν, αλλά οι διορισμένες από την κυβέρνηση Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προχωρούν σε ανανέωση συμβάσεων για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη) με τους εργολάβους για ένα έτος (π.χ. ΑΧΕΠΑ) ή παρατείνουν παράνομα τις συμβάσεις με τους υπάρχοντες εργολάβους (στα περισσότερα), επισημαίνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

Σε διάστημα 40 ημερών ψήφισαν δύο Νόμους στη Βουλή 4429/21.10.2016 και 4430/2.12.2016 που θεσμοθετούν την παράταση των συμβάσεων έργου στην καθαριότητα και τις συμβάσεις εργασίας στη καθαριότητα, την εστίαση και την φύλαξη των Νοσοκομείων.

Παρά ταύτα δεν ξεκαθαρίστηκε η στόχευση της κυβέρνησης.

Το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση είναι σαθρό, καθότι καθορίζει την προεραιτικότητα και όχι την υποχρεωτικότητα στην εκδίωξη των εργολάβων. Οι εργολάβοι «ζουν και βασιλεύουν» δυστυχώς στα Νοσοκομεία, πίνοντας το αίμα στους εργαζόμενους που απασχολούν. Δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις. Νοθεύουν τα υλικά, απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους σε λιγότερες ώρες από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις. Είναι μία των αιτιών που θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σήμερα που βρισκόμαστε;

Η προσφυγή των εργολάβων για την αντισυνταγματικότητα των Νόμων που εκδιώκονται, παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως βάσιμη και νόμιμη από τη μεριά των εργολάβων (αρνητική εξέλιξη για το Δημόσιο).

Και όμως. Οι μεταγενέστεροι νόμοι συνεχίζουν να ορίζουν την προαιρετικότητα και όχι την υποχρεωτικότητα στην εκδίωξη των εργολάβων για λόγους Δημοσίου συμφέροντος. Αν και πράγματι υφίστανται λόγοι Δημοσίου συμφέροντος.

- Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να υπογράψει εντάλματα πληρωμής καθαριστριών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία με συμβάσεις έργου. Στο Νοσοκομείο της Άρτας στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών που είναι πέντε μήνες απλήρωτες. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου είναι αυτός που βάραγε παλαμάκια στο χορό της κας Γεροβασίλη, στα μπουζούκια (τέτοια αξιοκρατία στον ορισμό των Διοικητών των Νσοοκομείων) απειλεί και εκβιάζει τις καθαρίστριες που κινητοποιούνται για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Κάνουν εγκλήματα!!! Διεκδικούν φαγητό για τα Χριστούγεννα.

- Διοικήσεις Νοσοκομείων που βρισκόταν σε διαδικασία πρόσληψης των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου ή εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες σταμάτησαν, καθότι είναι θολή η πολιτική κατεύθυνση, μετά τις προσφυγές των εργολάβων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πλειονότητα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων συνεχίζουν με τους εργολάβους.

Τελικά τι επιδιώκουν οι Υπουργοί της Υγείας;

Επιδιώκουν να εκδιώξουν τους εργολάβους ή να φαίνεται ότι τους εκδιώκουν και να συνεχίζουν να προσφέρουν τις κακές υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, πίνοντας το αίμα από τους εργαζόμενους;

Το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ορίζει ρητώς ότι η δαπάνη των Δημόσιων Νοσοκομείων για τις συμβάσεις εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει την προϋπολογισθείσα δαπάνη με τους εργολάβους.

Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται με εργοδότη το Δημόσιο με τρίωρη και τετράωρη απασχόληση 300 ευρώ το μήνα χωρίς ανθυγιεινά ένσημα. Εργασία για ένα ξεροκόμματο.

Έτσι είναι η αριστερή κυβέρνηση.

Πολλοί δε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους θα απολυθούν (ΑΣΕΠ, ως υπεράριθμοι)

Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ πάντως, το Νοσοκομείο που εργάζεται ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδία, είναι το πρώτο Νοσοκομείο που εκδίωξε τους εργολάβους.

Διαβάστε ακόμη:

Απομακρύνονται οι εργολάβοι από το ΕΣΥ - Το υπ. Υγείας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση