ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για την Υγεία: ΕΣΥ, ΠΦΥ & ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι μία νέα οργάνωση και καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς ο τομέας της υγείας και της πρόνοιας «χτυπήθηκε» ιδιαίτερα από το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε από τους αρμόδιους υπουργούς να δίνουν λύσεις και όχι να κάνουν ασκήσεις αριστεροσύνης. Η υπομονή εξαντλήθηκε. Οι Έλληνες αξίζουν πολλά περισσότερα.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ για την Υγεία: ΕΣΥ, ΠΦΥ & ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας και τομεάρχης του τομέα της Υγείας κ. Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του χθες στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα της υγείας. Όπως επεσήμανε, η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, η ολοκλήρωση της ΠΦΥ με έμφαση στον οικογενειακό γιατρό, η κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, που ολοκληρώνεται το διάστημα αυτό.

Σύμφρωνα με τον Τομεάρχη της Ν. Δημοκρατίας «από τα 16 δισ. δημόσια δαπάνη το 2009, έχουμε φτάσει περίπου στα 10 δισ. το 2017. Ισχυρίζομαι όμως ότι και με αυτά τα ποσά μπορεί να προσφερθούν αξιοπρεπείς και αξιόλογες ιατρικές υπηρεσίες γιατί έχουμε άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά χρειάζεται μια νέα οργάνωση και καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο κ. Οικονόμου στην συνέντευξή του, αναφορικά με τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας: Ο κατήφορος της δήθεν αριστερής κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν έχει τελειωμό. Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα «βλέπει» όλα καλά, η κατρακύλα συνεχίζεται. Από τη μία πάνω από 70 άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στη θλιβερή λίστα της αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από την άλλη, εξαντλούνται τα αποθέματα σε οξυγόνο σε κεντρικά νοσοκομεία, προκαλώντας συναγερμό. Είναι απορίας άξιον σε ποιο κόσμο ζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τι ασχολείται και σε ποια προβλήματα δίνει λύσεις. Εκτός και αν η αρμοδιότητα τους εξαντλείται στο να υβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλησε να δει από κοντά τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, επισκεπτόμενος τον «Ευαγγελισμό».

Η Νέα Δημοκρατία πάντως, θα συνεχίσει τις επισκέψεις της σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

«Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον “Ευαγγελισμό”, στη διάρκεια της οποίας θέλησε να αποκτήσει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις εφημερίες, ήρθε ως συνέχεια της βαρύτητας που δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο της Υγείας αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», υπογράμμισε ο Τομεάρχης και συνέχισε:

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη με τα μέλη της ομάδας του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, αλλά και του τομέα Υγείας, ώστε να οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Οι επισκέψεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας, καθώς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όσον αφορά το τι θα πράξει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας εάν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου, απάντησε τα εξής:

«Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των μονάδων υγείας. Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για μαθητευόμενους μάγους, αλλά ούτε και για ταχυδακτυλουργούς. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει από την κρίση, και η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της υγείας.

Προκρίνουμε, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποκέντρωση στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων των ανασφάλιστων πολιτών, όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού ατομικού φακέλου ασφαλισμένου για να υπάρξει άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι απούσα και στον χώρο αυτό».

Διαβάστε ακόμη:

Πολάκης: Για πρώτη φορά φέτος, πολλά νοσοκομεία χωρίς χρέη - Το ΕΣΥ αρχίζει να ορθοποδεί

Η Βρετανία αναζητά Έλληνες γενικούς γιατρούς και πληρώνει αδρά