ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Εικόνα διάλυσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εν μέσω έξαρσης της γρίπης

ΠΟΕΔΗΝ: Εικόνα διάλυσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εν μέσω έξαρσης της γρίπης

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης εν μέσω έξαρσης της γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στις 230 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών υπηρετούν 132. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι 40%. Στις 951 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, υπηρετούν 640, ενώ το ποσοστό των ακάλυπτων οργανικών θέσεων είναι 40%. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 500 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν μόνο 50.

«Στα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποχώρησαν 60 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 10. Η Τεχνική Υπηρεσία αποδεκατίστηκε από προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρηθεί ο ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός και οι υποδομές. Έναν Γεωπόνο είχε το Νοσοκομείο και τον απέσπασαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν Τραυματιοφορείς στο Νοσοκομείο. Έχει απομείνει ένας Τραυματιοφορέας για 4 κλινικές των 35–40 ασθενών. Που να προλάβουν καθημερινά να μεταφέρουν 100 ασθενείς για εξετάσεις και 30 εισαγωγές; Τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού κατ’ ομολογία της Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων είναι πάνω 10.000. Έχει απομείνει 1 νοσηλεύτρια στη βάρδια στις Πνευμονολογικές κλινικές που νοσηλεύουν 35–40 ασθενείς», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία συμπληρώνοντας ότι «η προσέλευση και οι εισαγωγές των ασθενών ημέρα με την ημέρα αυξάνονται. Οι συνθήκες νοσηλείας θυμίζουν Νοσοκομεία εμπόλεμων ζωνών».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο διοικητής του νοσοκομείου με απόφασή του κλείνει κρεβάτια από διάφορα τμήματα με αποτέλεσμα στα υπόλοιπα τμήματα να αναπτύσσονται ράντζα. «Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους νοσηλείας λόγω έλλειψης ΜΕΘ», λένε.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ωστόσο το γεγονός πως σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, λόγω μειωμένου προϋπολογισμού (από 56 εκατ. ευρώ το 2010, φέτος έχει πέσει στα 24 εκατ. ευρώ) το νοσοκομείο δεν διαθέτει υγειονομικό υλικό και φάρμακα.

«Πέφτει η παροχή του κεντρικού οξυγόνου. Δεν έχουν χρήματα να την γεμίσουν και η Διοίκηση βγάζει διαγγέλματα να σταματήσει η παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που το έχουν λιγότερη ανάγκη», σύμφωνα με μαρτυρίες νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, τα ασθενοφόρα και τα αυτοκίνητα του νοσοκομείου είναι χαλασμένα και αυτά που κινούνται βάσει μαρτυρίας τραυματιοφορέων και οδηγών είναι ακατάλληλα για να μεταφέρονται ασθενείς. Ακόμη, οι γιατροί αναφέρουν ότι αναβάλλονται εξετάσεις, ακόμα και εκτάκτων περιστατικών, με κίνδυνο για την ζωή των ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση πως όχι μόνο δεν έκανε προσλήψεις αλλά με ρουσφετολογικά κριτήρια μετακινεί προσωπικό σε γραφεία υπουργών, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Υγειονομικών Περιφερειών.

«Σαράντα τέσσερις υπάλληλοι βολεύτηκαν δεξιά και αριστερά σε γραφεία Βουλευτών, Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν καθόλου τσίπα επάνω τους καθ’ ότι μεταξύ των αποσπασμένων σε θέση Βουλευτών, Υπουργών, ΔΥΠΕ είναι και δέκα διοικητικοί. Η διοίκηση αντί να ασχοληθεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υγεία των ασθενών, διέλυσε το Νοσοκομείο με ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού και τοποθετήσεις Τομεαρχών. Εκατό μετακινήσεις προσωπικού εν μία νυκτί χωρίς κανένα υπηρεσιακό κριτήριο. Μετακίνησε υπαλλήλους με προβλήματα υγείας διαπιστωμένα από την Τοπική Υγειονομική Επιτροπή, αδιαφορώντας για την επιβάρυνση της υγεία τους. ο διοικητής γράφει στα παλαιά του τα παπούτσια τις γνωματεύσεις της Υγειονομικής Επιτροπής για την διαχείριση των υπαλλήλων με προβλήματα υγείας, συστήνοντας δικές του Επιτροπές. Δεν κάνει διάλογο με τους φορείς του νοσοκομείου. Αποφασίζει και διατάζει. Τις διαταγές του τις πληρώνουν οι ασθενείς», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.