ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Κοροϊδία η υποτιθέμενη «έκπτωση» στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους γιατρούς

Για επιβεβαίωση της κοροϊδίας της υποτιθέμενης «έκπτωσης» για την πρώτη πενταετία στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων κάνει λόγο ο ΙΣΑ μετά τη δημοσίευση των ερμηνευτικών εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων και των αυτοαπασχολούμενων.

ΙΣΑ: Κοροϊδία η υποτιθέμενη «έκπτωση» στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους γιατρούς

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει:

«Ειδικότερα στο άρθρο 39 παρ. 1β του νόμου 4387/2016 προβλέπεται ότι οι προερχόμενοι από το Ε.Τ.Α.Α. ασφαλισμένοι για τα πρώτα δύο χρόνια υπαγωγής στην ασφάλιση θα καταβάλουν 14% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά στο κλάδο σύνταξης και για τα επόμενα τρία χρόνια 17% αντί για ποσοστό 20% που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Πλην όμως, στην παράγραφο 2 του συγκεκριμένου άρθρου, αναφέρεται σαφώς ότι η συγκεκριμένη "έκπτωση" που υπολείπεται του ποσοστού μέχρι το 20% όχι μόνο αποτελεί στην πραγματικότητα ασφαλιστική οφειλή αλλά επιπλέον έχει και προσαύξηση κατά την ετήσια μεταβολή των μισθών, όπως καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η οποία πρέπει να εξοφληθεί εξ ολοκλήρου μέχρι και την συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για ένα έντοκο δάνειο του Ε.Φ.Κ.Α. προς τους νέους επιστήμονες.

Ο Ι.Σ.Α. είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα από την πρώτη μέρα της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου και σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς συλλόγους είχαν ασκηθεί έντονες πιέσεις και στον πρωθυπουργό αλλά και στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Εργασίας για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των νέων επιστημόνων».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης δήλωσε για το εν λόγω θέμα: «Δυστυχώς για ακόμη μία φορά οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας αποδείχθηκαν ψεύτικες και χωρίς κανένα αντίκρισμα. Αυτή την φορά πλήττεται βάναυσα το μέλλον του τόπου μας, ήτοι οι νέοι επιστήμονες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα ασκήσει κάθε είδους πιέσεις προκειμένου να μην υποθηκευθεί το μέλλον τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ