ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνάντηση δανειστών με ΕΟΠΥΥ & υπ Υγείας: HTA, συμβάσεις, ληξιπρόθεσμα και clawback

Η δημιουργία του νέου Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA), η στροφή σε κεντρικούς διαγωνισμούς προμηθειών του ΕΣΥ, οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους υγείας, η τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Οργανισμού αλλά και η είσπραξη του clawback, κυριάρχησε στην χθεσινή τρίωρη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών με συμβούλους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στο Χίλτον.

Συνάντηση δανειστών με ΕΟΠΥΥ & υπ Υγείας: HTA, συμβάσεις, ληξιπρόθεσμα και clawback

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης απάντησε σε όλα τα (καταιγιστικά) ερωτήματα των δανειστών, με σαφήνεια και με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονταν διάψευση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, επικεντρώθηκαν κυρίως στις νέες συμβάσεις με όλους τους παρόχους υγείας, ζήτησαν αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη του εξορθολογισμού των δαπανών που επιχειρεί ο Οργανισμός, προέτρεψαν την διοίκηση να κλείσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο η πιο υψηλή προτεραιότητα, όπως είπαν, είναι η είσπραξη του clawback για το 2016.

Το clawback - αυτό το άδικο χαράτσι που αποτελεί βραχνά για κάθε επιχείρηση όπως έτσι έχει χαρακτηριστεί από παρόχους, αλλά και πολιτικούς – πρέπει να εισπραχθεί άμεσα ζήτησαν επιτακτικά οι επικεφαλής της Τρόικας. Από την πλευρά του ο κ. Μπερσίμης ζήτησε να μην απειληθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να λαμβάνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες και τα αναλώσιμα που χρειάζονται. Επομένως, μία εναλλακτική πρόταση που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι η καταβολή του clawback σε βάθος διετίας με ένα χαμηλό ποσοστό και με μία αυξητική τάση σταδιακά.

να θυμίσουμε πως για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων πριν μερικές ημέρες, είχε αναφέρει ότι υπάρχει σχεδιασμός για τμηματική είσπραξη του clawback, με τρόπο που δεν θα απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων υγείας και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Σε ένα άλλο ζήτημα που επικεντρώθηκαν επίσης ιδιαίτερα οι δανειστές είναι ο περίφημος Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (Health Technology Assessment) ο οποίος θα πρέπει να αξιολογεί τα καινοτόμα φάρμακα που θα έρχονται στην χώρα μας. Τόσο ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσο και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζουν πως ο εν λόγω Οργανισμός, θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ο δε υπουργός, έχει δηλώσει πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2017.

Ωστόσο ο Οργανισμός (πριν ακόμη την δημιουργία του στην Ελλάδα), έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα, καθώς καινοτόμες θεραπείες θα καθυστερούν από δύο έως τέσσερα χρόνια (αφού για να έρθουν στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από τον μηχανισμό Health Technology Assessement, σε 6 χώρες της ΕΕ όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία). Η καθυστέρηση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ αλλά και Συλλόγους Ασθενών, να απειληθούν ευθέως οι ασθενείς και κυρίως αυτοί που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις και ιδιαίτερα από σοβαρά εξελισσόμενες.

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη συνάντηση αυτή των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το απόγευμα της Τετάρτης είχε ενδιαφέρον, καθώς ο υπουργός, έθεσε το θέμα της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στο σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προβλέπει ελάφρυνση της συμμετοχής για ευπαθείς ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι. Να μην ξεχνάμε πως στα επτά χρόνια της ύφεσης, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη, έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη φθάνοντας σχεδόν το 35% από 9,5% που ήταν το 2009.