ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σ/ν για την Ψυχική Υγεία: Αναμένοντας τις βελτιώσεις από τον Ξανθό, συνεχίζεται η συζήτηση

Και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεχισθεί η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά στην οργάνωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Σ/ν για την Ψυχική Υγεία: Αναμένοντας τις βελτιώσεις από τον Ξανθό, συνεχίζεται η συζήτηση

Αυτή την στιγμή, το κείμενο του νομοσχεδίου - που είναι γεγονός, ότι έχει συγκεντρώσει πλήθος αντιδράσεων - είναι αρκετά ρευστό, ωστόσο όλοι σχεδόν οι φορείς αλλά και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων, αναμένουν τις βελτιωτικές εισηγήσεις και διορθώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως δεν μπορεί να εκτιμήσει μέχρι στιγμής, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου και πότε το κείμενο θα είναι έτοιμο προς ψήφιση. Μεγάλες αντιδράσεις έχει συγκεντρώσει η ΑΕΜΥ ΑΕ, (περιλαμβάνεται μεταξύ των ρυθμίσεων) την οποία εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, χαρακτηρίζουν νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, η ΕΣΑΝ, ενώ χθες, και ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης μίλησε με σκληρά λόγια για το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις που προβλέπουν επί ποινή απολύσεως καταληκτική ημερομηνία διακοπής του ελευθέρου επαγγέλματος για τους γιατρούς που προέρχονται από τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ και υπηρετούν σήμερα στις Μονάδες του ΠΕΔΥ ή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό αποτελεί πρωτοφανές αντιδημοκρατικό παράδοξο, εισάγει νέα πολιτικά ήθη και εγείρει ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας αποκλείοντας από έλληνες πολίτες το αυτονόητο δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο, τινάζεται στον αέρα η ΠΦΥ.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. ΜΙχ. Βλασταράκος, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε πως η ψυχική υγεία πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός ασφαλούς δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ για την ολοκλήρωσή της, απαιτείται συνεννόηση από όλους τους φορείς.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του πάντως προχθές, δεσμεύθηκε κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές νομοθετικές αλλαγές.

«Λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που έχουν εκφραστεί, ειδικά των εκπροσώπων των εργαζομένων, και θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές αλλαγές ώστε να έχουμε πιο λειτουργικές ρυθμίσεις που θα ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

«Με τις νέες ρυθμίσεις κάνουμε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των δομών της ψυχικής υγείας ώστε να αναζωπυρωθεί το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με ποιότητα και υποστήριξη αυτών των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 51 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, καθώς και συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η οποία αφορά στην αποασυλοποίηση.

Ο κ. Ξανθός έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, τονίζοντας ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 300 προσλήψεις, από τις οποίες οι 94 θα αφορούν σε ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις οι οποίες εκφράστηκαν για το άρθρο 25, που προβλέπει την ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε κανείς να μην αδικηθεί και τόνισε ότι στόχος της ρύθμισης είναι η μισθολογική εξομοίωση τους.

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, περισσότεροι από 30 συνδικαλιστικοί φορείς. Οι ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των περισσότερων φορέων, επικεντρώθηκαν κυρίως στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, με την ιδιότητα του γενικού ιατρού μετά από αξιολόγησή τους, και ιατρών χωρίς ειδίκευση, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και έχουν προϋπηρεσία έως και 25 χρόνια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, διαφωνίες και προβληματισμός υπήρξε και για το άρθρο 26, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» στους ειδικευμένους γιατρούς και τους οδοντιάτρους ελεύθερους επαγγελματίες, που υποχρεώθηκαν με το νόμο του 2014 να αποχωρήσουν, καθώς τους υποχρέωνε να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ.

Πάντως, και για τα δύο άρθρα υπήρξε διαφωνία και μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων. Η μία πλευρά έκανε λόγο για αναγκαιότητα των νέων ρυθμίσεων για την αποκατάσταση αδικιών ενώ η άλλη πλευρά εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, ιδιαίτερα «στο να χαρίζονται πιστοποιητικά γενικής ιατρικής και τίτλοι ειδικοτήτων», όπως υποστηρίχθηκε.

Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τη θέση για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, με μηχανισμούς αξιολόγησης «και χωρίς ευνοιοκρατία», όπως είπε, τονίζοντας ότι αυτή η εργασιακή σχέση στηρίζει και εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

«Η παρέμβασή μας είναι ενισχυτική της δημόσιας φροντίδας και περίθαλψης και όχι της ιδιωτικής» κατέληξε ο κ. Ξανθός, ενώ έκανε λόγο «για κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν σήμερα όσοι αποδόμησαν τις δημόσιες δομές υγείας».