ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τσίπρας από τη Βουλή: Δεν ισχυρίζομαι ότι η υγεία έγινε παράδεισος - Εξεταστική για μεγάλα σκάνδαλα

Δεν ισχυρίζομαι ότι η υγεία και τα νοσοκομεία της χώρας είναι Παράδεισος αλλά τώρα οι ασθενείς μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή νοσηλευτή και νοσηλεύτρια, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή το πρωί της Παρασκευής και απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Τσίπρας από τη Βουλή: Δεν ισχυρίζομαι ότι η υγεία έγινε παράδεισος - Εξεταστική για μεγάλα σκάνδαλα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Κάνοντας αναφορά για ακόμη μία φορά στην ηθικοποίηση του συστήματος, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για μία σειρά σκανδάλων, μεταξύ των οποίων του «Ερρίκος Ντυνάν» και της Novartis. Όπως σημείωσε, μάλιστα απευθυνόμενος –κυρίως- στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, «εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές...». Πρόσθεσε δε ότι «κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους».

Κάνοντας έναν απολογισμό του τι έχει πράξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε υπερήφανος και αισιόδοξος για ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην υγεία, με αποτέλεσμα σε δύο χρόνια όπως είπε, να έχει παραδοθεί στον ελληνικό λαό, ένα σύστημα που να του αξίζει.

Στήριξε ευθέως τους δύο υπουργούς του στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης είναι άνθρωποι της υγείας, με βαθειά γνώση των προβλημάτων και εμπειρία από τον χώρο.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το σύστημα έχει γίνει παράδεισος, συνέχισε, αλλά υπάρχουν ορατές διαφορές, τόνισε, προσθέτοντας, ότι εργαζόμαστε σκληρά και εμείς αυτό το λέμε ηθικοποίηση του συστήματος και μπορούμε να κάνουμε πράγματα, διότι δεν είμαστε δεμένοι με συμφέρονται. Αυτό είναι το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία, τόνισε, στέλνοντας μήνυμα πως τα προηγούμενα χρόνια, κομματάρχες αλώνιζαν στην υγεία και δεν τους συνέφερε να ξηλώσουν τα δίκτυα διαφθοράς. Πολλά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν τον νου τους στην δουλειά, αλλά στα σκάνδαλα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις προσλήψεις, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ το επόμενο διάστημα αναλαμβάνουν υπηρεσία επιπλέον 3.600 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί μόνιμοι. Επίσης το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έρχονται 12.000 ακόμη προσλήψεις από τους οποίους οι 8.000 θα είναι μόνιμοι. Αναφορικά με τις προσλήψεις στις νέες μονάδες της ΠΦΥ ΤΟΜΥ, αναμένεται να προσληφθούν 3.100 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών διασωστών του ΕΚΑΒ.

Για τις κλίνες ΜΕΘ, ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως σήμερα το σύστημα λειτουργεί 568 την ώρα που κάποτε είχαμε 537 (ακόμη και σε περιόδους ισχυρές όπως το 2004) και μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία 670 κλίνες.

Επίσης, 90 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν παραδοθεί στις Περιφέρειες και προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120 ασθενοφόρα. Δώσαμε 50 διασώστες στα νησιά για την στήριξη της προσφυγικήςς κρίσης, ενώ από την βάση των αεροδιακομιδών στην Σύρο, μπορούν να μεταφέρονται πάνω από 25 περιστατικά την ημέρα.

Εξήρε την παρέμβαση για την Ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου, επισημαίνοντας ότι αυτή θα αναρτάται υποχρεωτικά στη ιστοσελίδα των νοσοκομείων. Η χρονική σειρά θα καθορίζεται με βάση το επείγον ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα. Πρόκειται για μία αυτονόητη παρέμβαση, όπως την χαρακτήρισε.
Αναφέρθηκε ακόμη και στα Γραφεία Προστασίας Ασθενών στα νοσοκομεία.

Δεν θα σταματήσουμε εδώ, συνέχισε, λέγοντας ότι έχουμε σχέδιο για μεγάλα μεταρρυθμιστικά βήματα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη έχουν μπει μπροστά.

Στον τομέα του φαρμάκου, στόχος μας όπως είπε, είναι η πρόσβαση σε ποιοτικά, ασφαλή χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις για τον ασθενή φάρμακα, με εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ανακοίνωσε ακόμη την συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες.

Για την ΠΦΥ, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι αλλάζει ολοκληρωτικά την εικόνα του συστήματος Υγείας. Στόχος μας να αντιστοιχεί μία τέτοια μονάδα ανά 10.000 κατοίκους. Οι πολίτες πλέον, θα μπορούν να βρίσκουν παθολόγους και άλλες ειδικότητες, ενώ η παρέμβαση με τις Μονάδες ΤΟΜΥ, θα μπορεί να οργανώνει την θεραπεία αλλά και την πρόληψη. Θα αποσυμφορήσει επίσης τα μεγάλα νοσοκομεία.

Έως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 ΤΟΜΥ και σχεδιάζονται άλλες 239 μέχρι τέλος έτους με στόχο να καλυφθούν σε πρώτη φάση, 3 εκατ. πολίτες

Όμως η Ν. Δημοκρατία και ειδικότερα ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, είπε ότι θα τις ξηλώσει τις μονάδες αυτές γιατί θυμίζουν Σοβιέτ, δεν ξέρουμε εάν είναι η εμπάθεια, ή το σύνδρομο έλλειψης εξουσίας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας λέγοντας: Όλα αυτά όμως δεν τα δείχνουν στην τηλεόραση, αντίθετα κάποιοι καρεκλοκένταυροι του συστήματος, προβάλλουν άλλες εικόνες και είναι οι ίδιοι, που επί πέντε χρόνια που βυθίζονταν το ΕΣΥ δεν είπαν κουβέντα.