ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παπακώστα: Ρωτά πόσες προσλήψεις μόνιμων & επικουρικών έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2015

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού κατέθεσε την Τρίτη, η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Παπακώστα: Ρωτά πόσες προσλήψεις μόνιμων & επικουρικών έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2015

Η Βουλευτής επισημαίνει την σοβαρή έλλειψη ιατρών που παρατηρείται σε όλη την Χώρα, ενώ σε πολλές περιοχές της παραμεθορίου και σε νησιά δεν υπηρετεί κανένας ιατρός και οι ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται από ιατρούς που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία ή από αγροτικούς ιατρούς.

Η Κατερίνα Παπακώστα επαναφέρει επιπροσθέτως το ζήτημα της έλλειψης ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά και συμβεβλημένων με των ΕΟΠΥΥ ιατρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να αναγκάζονται να κάνουν πολύωρα ταξίδια για να επισκεφθούν ιατρό της ειδικότητας που χρειάζονται, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Βάσει αυτών των στοιχείων, η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρεται στις δημόσιες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με ιατρικό προσωπικό που είτε έχει ήδη προσληφθεί ή θα προσληφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι αναφορές κατά καιρούς διαφέρουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την διαδικασία πρόσληψης μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού.

Η Βουλευτής ρωτά πόσες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα μέσω ποιών προγραμμάτων και από πού χρηματοδοτούνται οι εν λόγω θέσεις, όπως και οι προκηρύξεις πόσων θέσεων μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη. Επίσης, ρωτά πόσες θέσεις θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον, μέσω ποιών προγραμμάτων και πώς θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και τέλος, ποιές ελλείψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού υπάρχουν αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις Ιατρικού Προσωπικού

Καταγγέλλεται καθημερινά η σοβαρή έλλειψη ιατρών από τους πολίτες όλης της Χώρας. Σε πολλές παραμεθόριες περιοχές αλλά και σε νησιά δεν υπηρετεί κανένας ιατρός, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των κατοίκων να καλύπτονται είτε από ιατρούς που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία είτε από αγροτικούς ιατρούς.

Επιπλέον, σε όλη την Επικράτεια σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και στις δομές του ΠΕΔΥ, όπως και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών. Το φαινόμενο αυτό ιδίως για τους κατοίκους νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς για να επισκεφθούν ιατρό της ειδικότητας που χρειάζονται, αναγκάζονται να κάνουν πολύωρα ταξίδια, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει αναφερθεί στον αριθμό των ιατρών που είτε έχουν ήδη προσληφθεί ή πρόκειται να προσληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχει γίνει αναφορά σε προκηρύξεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, σε προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΑΕΔ και για διαφόρων ειδών σχέσεις εργασίας και χρηματοδότησης.

Οι σχετικές αναφορές κάποιες φορές διαφέρουν μεταξύ τους και η εικόνα για την διαδικασία πρόσληψης μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού δεν είναι ξεκάθαρη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πόσες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα, μέσω ποιών προγραμμάτων έγιναν και από πού χρηματοδοτούνται οι εν λόγω θέσεις;

2. Προκηρύξεις πόσων θέσεων μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη;

3. Στην κάλυψη πόσων θέσεων μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού προγραμματίζεται να προχωρήσετε στο άμεσο μέλλον, μέσω ποιών προγραμμάτων και πως θα χρηματοδοτηθούν αυτές;

4. Πόσες είναι οι ελλείψεις του μόνιμου και επικουρικού ιατρικού προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας;

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Ο λαϊκισμός του Τσίπρα - Ποιες προσλήψεις; Πάνω από 7.500 άτομα έχουν αποχωρήσει