ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρική Ειδικότητα: ΙΣΑ & ΔΗΠΑΚ λένε «ΌΧΙ στους φθηνούς γιατρούς για το ΕΣΥ-επιχείρηση»

Σφόδρα αντιτίθεται στο σχέδιο νόμου για την κατάργηση της Ιατρικής Ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, σημειώνοντας ότι στο Σχέδιο Νόμου περί οργανισμών Νοσοκομείων του Υπουργείου Υγείας προτείνεται η ιατρική ειδικότητα της Ιατρικής Βιοπαθολογίας να κατατμηθεί και τα διάφορα επιμέρους τμήματα να παραδοθούν σε άλλους επιστήμονες μη ιατρούς (χημικούς και βιολόγους).

Ιατρική Ειδικότητα: ΙΣΑ & ΔΗΠΑΚ λένε «ΌΧΙ στους φθηνούς γιατρούς για το ΕΣΥ-επιχείρηση»

Προτείνεται δηλαδή, η ιατρική πράξη της εργαστηριακής διάγνωσης, στην οποία βασίζονται περισσότερο από το 70% των κλινικών διαγνώσεων, να γίνεται από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι δεν κατέχουν επίσημα άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος ούτε κατ’ επέκταση κάποια ιατρική ειδικότητα και δεν έχουν καμία εξέλιξη στο πλαίσιο του ΕΣΥ και ούτε έχουν καταλάβει την οποιανδήποτε νοσοκομειακή θέση με τους όρους και τα κριτήρια που ισχύουν για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

«Πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3418/2005, ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και εκείνες οι οποίες έχουν ερευνητικό χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην προαγωγή της επιστήμης. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.

Οι διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και του ως άνω άρθρου εφαρμόζονται κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από τον τρόπο ή τη μορφή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ατομικά, ομαδικά ή με τη μορφή ιατρικής εταιρείας, ως ελεύθερο επάγγελμα ή όχι.

Η ερμηνεία λοιπόν και η αξιολόγηση αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων συνιστά σαφώς διάγνωση και είναι αμιγώς ιατρική πράξη, την οποία δεν δικαιούνται να εκτελούν επιστήμονες υγείας που δεν κατέχουν άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και επιπλέον την αντίστοιχη ιατρική ειδικότητα. Πρέπει λοιπόν να επισημανθεί ότι οι μη ιατροί δεν δικαιούνται να ασκούν ιατρικές πράξεις (ΑΝ. 1565/1939 και ενδεικτικά ΣΤΕ 4665/1988).

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο Νόμου προωθείται τα Βιοχημικά και Ανοσολογικά εργαστήρια να διευθύνονται από λοιπούς επιστήμονες μη ιατρούς και τα Αιματολογικά να είναι παραρτήματα κλινικών (κλινικές ειδικότητες να ασκούν εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες ανήκουν αμιγώς στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Βιοπαθολογίας)».

Ο ΙΣΑ θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μελών του και αναμένει την άμεση τροποποίηση της σχετικής διάταξης.

Η θέση της ΔΗΠΑΚ

Εν τω μεταξύ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) στηλιτεύει με πολύ σκληρά λόγια την απόφαση του ΚΕΣΥ για την ιατρική ειδικότητα, επισημαίνοντας, ότι «οι αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες που παρουσίασε o κ. Μάρκου σαν κυβερνητικός “λαγός” κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση και αποτελούν την τροχιοδεικτική βολή για την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των νέων γιατρών».

Και προσθέτει η ΔΗΠΑΚ:

- Αντί η ειδικότητα να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης των γιατρών,
- Αντί να εξασφαλίσουν την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών με κρατική χρηματοδότηση
- Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής της κινητικότητας (rotation) και με πρόσχημα την εκπαίδευση, τα κενά θα καλύπτονται από περιπλανώμενους ειδικευόμενους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
- Αντί για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς με ανθρώπινα ωράρια, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει
«Ειδικευόμενους φτηνούς, γιατρούς, για το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση».

Η ΔΗΠΑΚ, καταγγέλει τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας αποκάλεσε «ψεύτες» και «τραμπούκους» όσους αποκαλύπτουν το αντιδραστικό περιεχόμενο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην ιατρική ειδικότητα.

Ο κ. Μάρκου, πήγε απρόσκλητος στη Γενική Συνέλευση για να «αποκαταστήσει» την «αλήθεια» επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η ΟΕΝΓΕ θέλει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και για αυτό συνειδητά διαστρεβλώνει τις προτάσεις του ΚΕΣΥ.
Τελικά το μόνο που κατάφερε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ είναι να αυτοδιαψευστεί, σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ.

Σήμερα το απόγευμα στις 7 μμ, οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ, θα πραγματοποιήσουν στο Δώμα του Ευαγγελισμού, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: "Οι αλλαγές στην ιατρική ειδικότητα. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ιατρική Εκπαίδευση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ