ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Επεκτείνεται η ισχύς της ασφαλιστικής ενημερότητας και μετά το τέλος Απριλίου για τους γιατρούς

Τη δυνατότητα ισχύος της ασφαλιστικής ενημερότητας (η οποία λήγει στις 30 Απριλίου 2017) από τον ΕΟΠΥΥ, ζήτησε από την διοίκηση του Οργανισμού ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να πληρωθούν οι πάροχοι υγείας και πέραν της ημερομηνία αυτής. Το αίτημα του Π.Ι.Σ. έγινε δεκτό από τη Διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

ΠΙΣ: Επεκτείνεται η ισχύς της ασφαλιστικής ενημερότητας και μετά το τέλος Απριλίου για τους γιατρούς

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε επίσης ο κ. Βλασταράκος με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, ο πρώτος ενημερώθηκε για την πορεία των πληρωμών των ιατρών.

Η ενημέρωση που έγινε έχει ως εξής:

Οι πληρωμές του Οκτωβρίου έχουν ολοκληρωθεί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με προβλήματα), ενώ του Νοεμβρίου έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους και θα καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών. Να σημειωθεί ότι από τον μήνα Δεκέμβριο και μετά, θα αφαιρείται το αναλογούν clawback των παρόχων.

Η παρακράτηση του 10% των ετών 2012-2015 έχει αποδοθεί στους παρόχους της περιφέρειας. Απομένουν οι περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, λόγω εγγενών δυσκολιών οι οποίες σύντομα θα αποκατασταθούν.

Οι εκκαθαρίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν σε ότι αφορά τον ΟΠΑΔ (έχουν φτάσει στο 20%), ενώ έχουν ολοκληρωθεί του ΝΑΤ. Παραμένουν ωστόσο, σημαντικά προβλήματα σε ότι αφορά το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να εκκαθαριστούν οι οφειλές μέχρι τις 30.6.2017, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Ο Π.Ι.Σ. θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου, την πληρωμή των παρόχων υπηρεσιών υγείας, που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, με τις μεγάλες επιβαρύνσεις που υφίστανται. Ο Π.Ι.Σ. θα παρεμβαίνει άμεσα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως πράττει μέχρι σήμερα, προκειμένου να δίδονται λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ιατρούς αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.

Ο ΠΙΣ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να τηρήσει την υπόσχεσή του για τη προώθηση στη Βουλή της σύγχρονης Ιατρικής Νομοθεσίας, η οποία έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο του 2014 στο Υπουργείο Υγείας, είναι προϊόν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. του Μαϊου του 2014 και είχε δοθεί δημόσια υπόσχεση του Υπουργού στη Συνάντηση των Προέδρων με το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. το Δεκέμβριο 2016, ότι άμεσα θα προωθηθεί στη Βουλή για νομοθέτηση.

Οι πράξεις είναι εκείνες που έχουν σημασία και όχι οι υποσχέσεις και τα λόγια χωρίς αντίκρισμα, καταλήγει ο Μιχάλης Βλασταράκος.