ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Έρχονται 3.050 προσλήψεις για τις πρώτες 239 Μονάδες ΠΦΥ

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου ευελπιστεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, και με σχεδιασμό για 3.050 προσλήψεις που θα καλύψουν τις πρώτες 239 δομές. Οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), εκτιμάται ότι θα θα λειτουργήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Ξανθός: Έρχονται 3.050 προσλήψεις για τις πρώτες 239 Μονάδες ΠΦΥ

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας με αφορμή την επίσκεψή του χθες στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Είμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συζήτηση. Θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι σύλλογοι ασθενών, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα μεγάλο βήμα αυτό που θα αναδιοργανώσει και θα βελτιώσει συνολικά τη λειτουργία του ΕΣΥ. Εκτιμούμε ότι ο νόμος να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Υπάρχει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε, κυρίως του νέους γιατρούς, ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό.

Οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς

Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση, να προσφέρουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα, τόνισε ο κ. Ξανθός, και πρόσθεσε:

Έχουμε πει ότι η μισθολογική αφετηρία θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄, για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτήν την κατεύθυνση. Οι δομές της ΠΦΥ θα στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή, γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν φυσικά, νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας.

Η προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε την προληπτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του δημόσιου συστήματος Υγείας, την παρέμβαση του στην κοινότητα, την αγωγή υγείας στα σχολεία με δράσεις που στοχεύουν στην συνολική προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι απλώς στην περίθαλψη».

Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Το πλάνο είναι για 3050 προσλήψεις στην ΠΦΥ που θα καλύψουν τις πρώτες 239 δομές. Η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Μάιο.

Χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους τα πρώτα 4 χρόνια

Αναφορικά με την χρηματοδότηση, όπως επεσήμανε και στην συνέντευξη τύπου την Μεγ. Τρίτη, ο κ. Ξανθός, η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία. Είναι ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που θα χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης. Στην αρχή από ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των περιφερειών.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε με το πέρας του προγράμματος να αναλάβουμε πλήρως τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος από δημόσιους πόρους. Κάνουμε όμως και μια προσπάθεια παράλληλα, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ, τα εργαστήρια τους ιδιαίτερα, που μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερες ανάγκες και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Άρα παράλληλα με τη στήριξη των σημερινών δομών αναπτύσσουμε τις νέες δομές τις πιο αποκεντρωμένες που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστική φροντίδας και της πρόληψης».

Εντυπωσιασμένος από την νέα πτέρυγα του ΑΧΕΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα Χειρουργείων- Διοίκησης & Κεντρικής Αποστείρωσης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και δήλωσε εντυπωσιασμένος.

«Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι εντυπωσιακή, τόνισε και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι είναι μία τεράστια αναβάθμιση όχι μόνο για το νοσοκομείο αλλά και για το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής. Νομίζω ότι οι δυνατότητες, οι προδιαγραφές και το επίπεδο του εξοπλισμού είναι εξαιρετικό, τα χειρουργεία είναι υπερσύγχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για φορητό αξονικό τομογράφο, που είναι σημαντική καινοτομία. Επίσης τα πλυντήρια και αποστειρωτήρια είναι μια εξαιρετική υποδομή που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσοκομείων της περιοχής, συμβάλλοντας την προσπάθεια που κάνουμε να απεξαρτηθεί το ΕΣΥ από τα ιδιωτικά συνεργεία.

Το στοίχημα πλέον για την πολιτεία είναι να μπορέσει, αυτή η επένδυση που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η ΥΠΕ, να στελεχωθεί και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής».

Η σημερινή εικόνα δείχνει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είναι σε ανάπτυξη, που αναβαθμίζεται και δημιουργεί προϋποθέσεις περίθαλψης υψηλού επιπέδου, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Πρωτεύουσα σημασία έχει, βεβαίως πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος γι΄ αυτό κι εδώ δεν ερχόμαστε μόνο για να δούμε τα κτήρια και τις υποδομές αλλά και για να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς και το προσωπικό που κρατάνε όρθιο το ΕΣΥ και σε μια περίοδο πολύ μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας διατήρησαν σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει και να είναι συνεπής απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αυτή την περίοδο να υπάρχει μια κανονικότητα στις αμοιβές και στο υπερωριακό έργο το οποίο καταβάλλεται. Υπάρχουν επιμέρους προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε. Έχει γίνει, επίσης, μια σημαντική προσπάθεια εξυγίανση των νοσοκομείων με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλών χρόνων και πιστεύουμε ότι από φέτος τα νοσοκομεία να σταματήσουν να παράγουν ληξιπρόθεσμα χρέη».

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Το μεγάλο αίτημα είναι ένα αξιοπρεπές, λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα υγείας