ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υποχωρεί η ποιότητα της περίθαλψης, σύμφωνα με έρευνα της Alco

Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδεικνύεται το αίτημα αύξησης των κρατικών δαπανών υγείας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε υψηλού επιπέδου παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Έξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υποχωρεί η ποιότητα της περίθαλψης, σύμφωνα με έρευνα της Alco

Όπως προκύπτει από έρευνα της Alco, τα αναλυτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Health Innovation Conference, 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υποχωρεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Μάλιστα, η πεποίθηση αυτή είναι εντονότερη (74%) στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, τα οποία θεωρείται ότι έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας.

Οι ερωτώμενοι αξιολόγησαν μάλιστα τον τομέα της υγείας σε υψηλότερη θέση ακόμη κι από αυτόν της παιδείας αναφορικά με την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Σχεδόν καθολική, εξάλλου, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι η αντίληψη της κοινωνίας ότι η πολιτεία δεν καλύπτει με επάρκεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών. Ταυτόχρονα, πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι η μειωμένη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υποβάθμιση των Ελλήνων σε πολίτες Β’ κατηγορίας. Άλλωστε, μόλις το 15% θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λογικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν με σαφήνεια τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κοινωνία στον θεσμό της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το αίτημα για διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες που προσθέτουν χρόνο και ποιότητα ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της πολιτείας, του φαρμακευτικού κλάδου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον χώρο της υγείας» δήλωσε ο Matti Arvela, Μέλος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης, με κινητήριο μοχλό την καινοτομία και κύριο ωφελούμενο τον ασθενή, είναι δυνατό να διαμορφωθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου με την πολιτεία και αξιοποίησης της διαθέσιμης τεχνογνωσίας.

Όπως ειπώθηκε στο HIC17, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα περίπου 50 νέες δραστικές έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), εκ των οποίων 4 φάρμακα ήδη έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με επιταχυνόμενη διαδικασία. Σύμφωνα με την κυρία Ζέφη Βοστιτσάνου, Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών Θεμάτων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), πρόκειται για θεραπείες για σπάνιες παθήσεις και σοβαρά χρόνια νοσήματα που αναμένεται να έχουν σημαντικό όφελος στους ασθενείς.

«Η δέσμη μέτρων, όμως, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως θα καθυστερήσει την έλευση νέων και καινοτόμων φαρμάκων και την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτά. Αντί να υλοποιούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουν ψηφισθεί, εισάγονται νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που αποθαρρύνουν κάθε επένδυση» τόνισε η κα Βοστιτσάνου. Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε, περιλαμβάνουν ακόμη μία οριζόντια έκπτωση της τάξης του 25% στην εισαγωγή νέων φαρμάκων και αυξημένες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, κάτι που σημαίνει ότι κάθε νέο φάρμακο θα ξεκινά με 39% συνολική επιβάρυνση.