ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αναζητώντας τροφή, φάρμακα & στέγη στα Ψυχιατρεία: Τι συμβαίνει ακριβώς με το Δρομοκαΐτειο

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη δημόσια ψυχική υγεία, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη κρεβατιών οξέων περιστατικών, από δραματική υποχρηματοδότηση και από ασθενείς που νοσηλεύονται στοιβαγμένοι.

Αναζητώντας τροφή, φάρμακα & στέγη στα Ψυχιατρεία: Τι συμβαίνει ακριβώς με το Δρομοκαΐτειο

Την ίδια ώρα, τα ψυχιατρεία έχουν αρχίσει και συγκεντρώνουν και κοινωνικά περιστατικά, τα οποία αναζητούν ένα πιάτο φαγητό ή τα φάρμακά τους.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η κατάσταση του ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η οποία σχολιάζει τα εξής:

Το νοσοκομείο, εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα Δεύτερα και Πέμπτη και σε αυτό προσέρχονται πάνω από 40 ασθενείς σε κάθε εφημερία που χρήζουν εισαγωγής. Οι 30 εξ αυτών είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Το ποσοστό σε κάθε εφημερία εισαγγελικών εντολών εγκλεισμού είναι πάνω από 70%. Το αντίστοιχο στις άλλες χώρες της Ευρώπης 5%. Αυτό δείχνει την τραγική έλλειψη κλινών, ειδικών μονάδων νοσηλείας (προνοιακά περιστατικά, αλκοολικοί, χρήστες) και το μέγεθος της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Τα κρεβάτια στα Νοσηλευτικά τμήματα οξέων περιστατικών δεν φθάνουν.

Και συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενη στο περιστατικό της Πέμπτης:

Χθες Πέμπτη 01/06/2017 στην εφημερία, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν γέμισαν τα κρεβάτια των Νοσηλευτικών τμημάτων οξέων περιστατικών.

Μετά την εξάντληση των κρεβατιών 13 ασθενείς εισήχθησαν στο Γεροψυχιατρικό τμήμα. Πως είναι δυνατόν νέοι σε ηλικία ασθενείς να νοσηλεύονται με ηλικιωμένους ασθενείς 80-90 ετών. Επίσης, άλλοι 10 ασθενείς εισήχθησαν σε Νοσηλευτικό τμήμα που νοσηλεύει διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών. Εκ των 40 ασθενών που εισάγονται σε κάθε εφημερία το 30% των ασθενών είναι διπλής διάγνωσης. Είναι ταυτόχρονα τοξικομανείς, αλκοολικοί και ψυχιατρικά περιστατικά. Το Δρομοκαΐτειο δεν διαθέτει υποδομή Νοσηλείας για τοξικομανείς και αλκοολικούς.

Στα νοσηλευτικά τμήματα οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας θυμίζουν φυλακές».

Αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό στα ψυχιατρεία

Το 20% των περιστατικών είναι κοινωνικά περιστατικά και μάλιστα εισάγονται προκαλώντας οι ίδιοι την εισαγγελική εντολή εγκλεισμού, για να εξασφαλίσουν φαγητό, στέγη και φάρμακα, επισημαίνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Τα περιστατικά αυτά αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Εισάγονται ασθενείς προνοιακά περιστατικά, λόγω έλλειψης ειδικών Μονάδων Νοσηλείας. Πλήρης αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους. Σε 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Πολλές φορές έχουμε ξυλοδαρμούς προσωπικού και ασθενών, από διεγερτικούς ασθενείς. Έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί».

Στο Δρομοκαΐτειο τελικά χθες Πέμπτη 6/1/2017 γέμισαν όλα τα νοσηλευτικά τμήματα στις 6 το απόγευμα. Τι έγινε μέχρι το πρωί της άλλης ημέρας που εφημέρευε το ψυχιατρείο; Πήραν οι εφημερεύοντες ιατροί το ΕΚΕΠΥ για να δώσει λύση και τους είπε «κόψτε το κεφάλι σας και βρείτε τρόπο να νοσηλευθούν τους ασθενείς».

Το Δρομοκαΐτειο υποφέρει από την υποχρηματοδότηση. Το προσωπικό δεν διαθέτει το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό για να κάνει τη δουλειά του. Το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε σταγόνα οξυζενέ, ποδιές μιας χρήσης, μάσκες προστασίας, γάζες, συσκευασίες οξυγόνου. Πλήρης κατάρρευση. Και όμως το προσωπικό κρατάει όρθιο το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο όπως και όλες τις Μονάδες Δημόσιας Ψυχικής Υγείας με ηρωικές προσπάθειες. Το ερώτημα είναι για πόσο, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.