ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρικός τουρισμός: Μητρώο παρόχων & πιστοποίηση νοσοκομείων - Καίρια ερώτηση Μπαργιώτα

Την ανάγκη να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εκκρεμεί, αλλά και να δημιουργηθεί ένα εθνικό branding για τον ιατρικό τουρισμό, τονίζει με έμφαση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαρατάξης Κων. Μπαργιώτας.

Ιατρικός τουρισμός: Μητρώο παρόχων & πιστοποίηση νοσοκομείων - Καίρια ερώτηση Μπαργιώτα

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής επισημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει 100.000 τουρίστες ασθενείς το χρόνο, με αποτέλεσμα η οικονομία να τονωθεί με ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, ενώ ρωτά, εάν υπάρχει εν κατακλείδι, «εθνική και περιφερειακή στρατηγική για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού;»

Ρωτά ακόμη, πότε θα δημιουργηθεί το Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού και εάν μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να πιστοποιηθούν για τον ιατρικό τουρισμό.

Η αγορά του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως ξεπερνά πλέον τα 20 δισ. δολάρια, με περίπου 6 εκατ. ασθενείς ετησίως και με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 20%-25% σε ετήσια βάση για τα επόμενα δέκα χρόνια, αναφέρει στην ερώτησή του και συνεχίζει:

«Να σημειωθεί ότι η Τουρκία προσέλκυσε το 2015 περίπου 600.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες». Σύμφωνα με τη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για την «Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα», που εκπόνησε το 2012 το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (τρία με τέσσερα χρόνια) είναι να έρχονται 100.000 ασθενείς το χρόνο, που να δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ ο καθένας. Σύνολο 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει υπηρεσίες κυρίως στους τομείς της πλαστικής/αισθητικής χειρουργικής και δερματολογίας, αιμοκάθαρσης, οφθαλμολογίας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποκατάστασης, οδοντιατρικής, αλλά και καρδιοχειρουργικής και ογκολογίας.

Ωστόσο, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αν και υπάρχουν μεμονωμένες προσπάθειες που αποδίδουν, ζητούμενο παραμένει η ανταπόκριση της Πολιτείας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που εκκρεμεί, τη διαμόρφωση εθνικού branding για τον ιατρικό τουρισμό, τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών με ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών, την παροχή οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων για προσέλκυση μελλοντικών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ακόμα εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και εγκυκλίων για την εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη» ότι «Το υπουργείο δρομολογεί νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει τον τομέα υγείας με τον τουρισμό έτσι ώστε να καλυφθούν κενά και ελλείψεις από το παρελθόν». Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ιδιώτες που επενδύουν χωρίς πλαίσιο και επενδύσεις που έχουν βαλτώσει».

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην επίκαιρη ερώτησή του η οποία αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα (19/6), καταθέτει ακόμη τα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Θα υπάρξει –κατά δήλωση της συναρμόδιας Υπουργού Τουρισμού- νέο θεσμικό πλαίσιο, τη στιγμή που εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ και εγκυκλίων για την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου; Πότε θα δημιουργηθεί το Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού; Πόσοι είναι οι πάροχοι υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού που ήδη δραστηριοποιούνται; Πως ελέγχονται;

2) Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να πιστοποιηθούν για ιατρικό τουρισμό; Σε ποιες δράσεις έχετε προβεί τα τελευταία 2,5 χρόνια για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων πακέτων και τη δημιουργία τοπικών δικτύων παρόχων; Σε ποιες δράσεις σκοπεύετε να προβείτε εφεξής προς επίρρωση της αγοράς του ιατρικού τουρισμού;

Διαβάστε ακόμη:

Τουρισμός υγείας: Η Έλενα Κουντουρά στηρίζει θερμά το εγχείρημα του ΙΣΑ

Tουρισμός Υγείας: Σικάγο & Ομογένεια ανοίγουν την αγκαλιά τους στους Έλληνες γιατρούς