ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ι. Φωτήλας: Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν πρέπει να μείνει «επί χάρτου»

Στην επείγουσα σημασία της άμεσης παρουσίας πλήρως εξοπλισμένων μονάδων διάσωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά μας –ειδικά λόγω τουριστικής περιόδου– αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της ΝΔ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας.

Ι. Φωτήλας: Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν πρέπει να μείνει «επί χάρτου»

Ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι, σύμφωνα με τους φορείς των νησιών, υπάρχουν ελλείψεις και σε διασώστες και σε ασθενοφόρα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο προχωρά σε μετατάξεις διασωστών σε διοικητικές θέσεις καθώς και σε μεταθέσεις χωρίς πάντα να δικαιολογούνται επαρκώς οι ενέργειες αυτές με βάση τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών.

Ο κ. Πολάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αγορές ασθενοφόρων και σε προσλήψεις διασωστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου θα τεθούν σε ισχύ αυτές οι ενέργειες. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα, εσκεμμένα μπέρδευε τις μετατάξεις με τις μεταθέσεις των διασωστών.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι «είναι πλέον καιρός να σταματήσετε και εσείς και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης να μας απαντάτε ότι για όλες τις αστοχίες ή τις ελλείψεις φταίνε πάντα οι προηγούμενοι. Το μόνο που επιβεβαιώνετε με αυτόν τον τρόπο είναι ότι εσείς δεν έχετε κάνει όσα έπρεπε. Κυβερνάτε 2,5 χρόνια πια –δεν είστε αντιπολίτευση. Αν και σύντομα εκ νέου θα γίνετε.»

Δείτε το βίντεο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

«Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για τον θάνατο του 33χρονου ανθυποπυραγού Αριστείδη Μουζακίτη που τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Ζευγολατιό Κορινθίας την Πέμπτη.

Αποφάσισα να προβώ σε αυτή την επίκαιρη ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η παρουσία στα νησιά μας μονάδων διάσωσης του ΕΚΑΒ, πλήρως εξοπλισμένων, είναι επείγουσας σημασίας.

Και αυτό, γιατί –ειδικά το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού– στα νησιά μας ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάζεται.

Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου από φορείς των νησιών και του ΕΚΑΒ δεν είναι ικανοποιητικά. Οι ίδιοι οι φορείς, που ξέρετε ότι δεν ανήκουν σε ένα κόμμα, επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και διασώστες στα περισσότερα νησιά της χώρα μας, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο, όπως επίσης και σε μεγάλο αριθμό των Κυκλάδων και των Ιονίων Νήσων.

Ακόμα όμως και σε όσα υπάρχει κάποιο ασθενοφόρο, ο αριθμός των διασωστών δεν επαρκεί για να καλύψει τις αναγκαίες βάρδιες. Ενδεικτικά, στη Ρόδο, ένα νησί του οποίου ο πληθυσμός κατά τους θερινούς μήνες φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες, παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης σε προσωπικό και ασθενοφόρα. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα νησιά του Ιονίου.

Το πιο δραματικό αποτέλεσμα των ελλείψεων εκδηλώθηκε στο νησί της Σαντορίνης, με τον τραγικό θάνατο ενός συμπολίτη μας πριν από λίγες ημέρες. Κι αυτό γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο, αφού το άλλο που έφτασε από την Νάξο δεν λειτουργεί λόγω μη ύπαρξης ικανοποιητικού αριθμού διασωστών!

Διακομιδές γίνονται ακόμα και με αγροτικά οχήματα, όπως πάλι στη Ζάκυνθο αυτές τις ημέρες, και επιστρατεύονται για οδηγοί πολίτες, αστυνομικοί, ακόμα και δήμαρχοι για την μεταφορά τους!

Θέλω εδώ να τονίσω ότι, παρά τις ελλείψεις, το προσωπικό του ΕΚΑΒ καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενώ τους οφείλονται και χιλιάδες ώρες ρεπό.

Πληροφορήθηκα ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τις τελευταίες μέρες ανταποκρίθηκε εν μέρει στις απαιτήσεις στο νησί της Ρόδου και ανακοίνωσε την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ στο επόμενο διάστημα –άγνωστο όμως πότε συγκεκριμένα– μερικών διασωστών –απορώ μόνο γιατί μερικών και όχι περισσότερων αφού οι ανάγκες στα νησιά είναι τόσο μεγάλες– και προμήθεια επιπλέον ασθενοφόρων για τα νησιά του Αιγαίου.

Παρά τις θετικές όμως εξαγγελίες, τα προβλήματα παραμένουν σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τις Σποράδες.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες ότι το Υπουργείο θα μετατάξει 70 διασώστες σε διοικητικές θέσεις χωρίς να δικαιολογείται αυτός ο αριθμός –στην ερώτηση είχα γράψει 100, αλλά γνωρίζω ότι οι 30 είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης– καθώς και μεταθέτει σε θέσεις που αρκετές εξ αυτών δε φαίνεται να επιβάλλονται από την πραγματικότητα των αναγκών, αφού αυτές υπάρχουν παντού. Καμιά υπηρεσία άλλωστε δεν έχει πληθώρα διασωστών.

Την ίδια στιγμή, μόλις πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε ημερομηνία για ανανέωση των συμβάσεων 50 περίπου διασωστών στα νησιά ενώ είχε λήξει η σύμβασή τους από τον Νοέμβριο του 2016!

Οι ελλείψεις που ανέφερα στο ΕΚΑΒ μαζί με την υποστελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών, οδηγεί τη μεγάλη πλειονότητα –αν όχι όλων– των ασθενών με έκτακτα προβλήματα υγείας να ζητούν αεροδιακομιδή ή διακομιδή μέσω ακτοπλοΐας στα μεγάλα νοσοκομεία επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό.

Σχεδιάζετε, όπως είδα ότι ανακοινώσατε, να οργανώσετε ένα σύστημα πλωτών διακομιδών με προμήθεια πλωτών μέσων και βάσεων σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο. Είναι θετικό το γεγονός αυτό αλλά προβλέπεται να λειτουργήσει όπως καταλαβαίνω το επόμενο καλοκαίρι!

Επειδή λοιπόν σε κάθε περίπτωση είναι άμεση η ανάγκη κάλυψης των κενών σε διασώστες και ασθενοφόρα στα νησιά μας, θέλω να μου απαντήσετε κύριε Υπουργέ συγκεκριμένα:

1. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ στα νησιά μας με ασθενοφόρα και διασώστες ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι όποιες μετατάξεις και μεταθέσεις προσωπικού να καλύπτουν τα επείγοντα κενά στα νησιά μας, με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει;

Σας ευχαριστώ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι οι διασώστες είναι διασώστες. Δεν είναι ούτε οδηγοί ούτε τραυματιοφορείς ούτε υπηρέτριες ούτε καθαρίστριες. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς ένας άνεργος του ΟΑΕΔ με ολιγόμηνη σύμβαση μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θέσης αυτής. Θα μπορούσε να βοηθήσει μόνο ως διοικητικό προσωπικό.

Όσον αφορά στα 90 ασθενοφόρα που είπατε ότι αγόρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΑΖΑ-ΑΝΕΛ, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αυτή η αγορά αφορούσε σε διαγωνισμό που είχε διεξάγει η ΝΔ και ολοκληρώθηκε εν μέρει από εσάς –αφού ακόμη περιμένουμε και τα υπόλοιπα 90 που έχετε ανακοινώσει ότι θα γίνει διαγωνισμός στις περιφέρειες.

Επιπλέον, η δωρεά Νιάρχου θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Είναι ωραία λοιπόν αυτά που λέτε, αλλά αφορούν κυρίως σε σχέδια επί χάρτου. Το καλοκαίρι όμως είναι εδώ, οι τουρίστες είναι εδώ και οι κίνδυνοι είναι εδώ. Και ίσως να υπάρξουν και άλλα επεισόδια –αν και ευχόμαστε όχι– σαν τα πρόσφατα.

Δεν άκουσα λοιπόν στην απάντησή σας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά το μόνο σίγουρο για τα περισσότερα από αυτά που είπατε είναι ότι δε θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι.

Σε προηγούμενη ερώτηση απαντήσατε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν 27 διασώστες και 14 ασθενοφόρα.

Κ. Υπουργέ, για να λειτουργήσουν 14 ασθενοφόρα χρειάζονται περίπου 150 διασώστες. Ο μόνος τρόπος να κινούνται με 27 είναι οι διασώστες κάθε τρεις ώρες να αλλάζουν ασθενοφόρο.

Να τονίσω εδώ ότι δεν αρκεί η πρόσληψη δύο ή τριών διασωστών στα νησιά μας καθώς για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση χρειάζονται περίπου 10-11 διασώστες όταν για παράδειγμα στη Σαντορίνη υπάρχουν 7 που δεν αρκούν ούτε για ένα ασθενοφόρο!

Και επειδή μου είπατε ότι όλα καλά έγιναν στις μετατάξεις των διασωστών –που συνειδητά τις μπερδεύετε με τις μεταθέσεις– σε διοικητικές θέσεις, εξηγήστε μου τότε γιατί έπρεπε να αλλάξετε την πρόεδρο του υπηρεσιακού συμβουλίου που διαφωνούσε με αυτές και να βάλετε κάποιον που συμφωνούσε με τις θέσεις σας;

Επίσης, γιατί να γίνουν δεκτές μεταθέσεις σε περιοχές όπως Γιάννενα και Θεσσαλία όταν οι ανάγκες σε διασώστες υπάρχουν παντού, ακόμη και από εκεί από όπου τους μεταθέσατε; Θα καταλάβαινα αν γινόντουσαν δεκτές μεταθέσεις σε νησιά που οι ανάγκες είναι τεράστιες και πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι θέσεις ειδικά λόγω της τουριστικής περιόδου.

Και τέλος, αν δεν υπήρχαν ποτέ τομείς ΕΚΑΒ σε μερικά νησιά και υπάρχει ανάγκη προχωρήστε στη σύστασή τους!

Κ. Υπουργέ,

Είναι πλέον καιρός να σταματήσετε και εσείς και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης να μας απαντάτε ότι για όλες τις αστοχίες ή τις ελλείψεις φταίνε πάντα οι προηγούμενοι. Το μόνο που επιβεβαιώνετε με αυτόν τον τρόπο είναι ότι εσείς δεν έχετε κάνει όσα έπρεπε. Κυβερνάτε 2,5 χρόνια πια –δεν είστε αντιπολίτευση. Αν και σύντομα εκ νέου θα γίνετε».