ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Τις θέσεις τους παρουσιάζουν σήμερα στη Βουλή οι φαρμακοποιοί

Τις θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ΠΦΥ και τον ρόλο των φαρμακοποιών, θα παρουσιάσει το πρωί της Πέμπτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το μέλος του ΠΦΣ κ. Ιωάννης Τσικανδηλάκης.

Νομοσχέδιο ΠΦΥ: Τις θέσεις τους παρουσιάζουν σήμερα στη Βουλή οι φαρμακοποιοί

Το μέλος του Δ.Σ του Π.Φ.Σ Ιωάννης Τσικανδηλάκης, ορίστηκε εκπρόσωπος των φαρμακοποιών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το νομοσχέδιο που αφορά στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ανάψει φωτιές στα κόμματα.

Ήδη η Νέα Δημοκρατία το έχει καταψηφίσει επί της αρχής, ενώ ο κ. Ιάσων Φωτήλας, εκ των Τομεαρχών Υγείας στη συζήτηση πριν δύο ημέρες, τόνισε ότι «το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ούτε θα παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα στους πολίτες ούτε θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Αντίθετα, εισαγάγει ένα κρατικίστικο μοντέλο χωρίς σταθερή χρηματοδότηση και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Επίσης, παραγκωνίζει τον ιδιωτικό τομέα και στερεί το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού από τον ασθενή. Τέλος, προτείνεται από την κυβέρνηση ένα ακριβό μοντέλο που θα καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού και δεν έχει κανένα μακρόπνοο σχεδιασμό παροχής ΠΦΥ όπως πιστεύουμε εμείς στη ΝΔ ότι πρέπει να έχει η ΠΦΥ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση επί της αρχής, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να υλοποιηθεί το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ανέφερε δε με νόημα, ότι «αυτό που δεν έχει η χώρα είναι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που να αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος, ενώ για να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο οικοδόμημα υγείας πρέπει να βρούμε λεφτά, καθώς τα 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τρία χρόνια και με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθηλωμένο εδώ και χρόνια στα 6 δις ευρώ, δεν επαρκούν».