ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΑ: Όχι σε έναν ΠΙΣ παντοκράτορα & αυταρχικό - Μεταρρύθμιση μόνο με το σύνολο των γιατρών

Η πρωτοφανής προσπάθεια φίμωσης των ιατρών της Αθήνας, την πλέον κρίσιμη περίοδο για την επαγγελματική τους επιβίωση, η οποία επιχειρείται με το προτεινόμενο σ/ν για την μεταρρύθμιση της Ιατρικής Νομοθεσίας και των Ιατρικών Συλλόγων, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. και των εκλεκτόρων του στον ΠΙΣ που πραγματοποιήθηκε χθες. 

ΙΣΑ: Όχι σε έναν ΠΙΣ παντοκράτορα & αυταρχικό - Μεταρρύθμιση μόνο με το σύνολο των γιατρών

Μεταρρύθμιση χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, σχολιάζει με πικρία ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΙΣΑ, «επισημάνθηκε η πρωτοφανής και προφανής προσπάθεια, που διαπνέει το σύνολο των προτεινομένων διατάξεων, για την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων και των ιατρών μελών τους, αλλά και των επαγγελματικών ενώσεων καθώς και των Επιστημονικών Εταιριών μέσα από μία καταφανή προσπάθεια του ΠΙΣ να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών, απλά ένα δηλαδή δικτατορικό έκτρωμα.

Οι παριστάμενοι μίλησαν για συντονισμένη προσπάθεια να χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των ιατρών της Αθήνας, με στόχο να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση αλλά μοναδικός συνομιλητής της να είναι ένας ελεγχόμενος και εγκάθετος της πολιτικής εξουσίας ΠΙΣ .

Ειδικότερα επισημάνθηκαν τέσσερα κρίσιμα ζητήματα:

- Είναι η πρώτη φορά που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκφράσει και να παλέψει για τα δίκαια αιτήματα των ιατρών της Αθήνας.

- Ο ΙΣΑ δεν συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των μελών του και ισχυροποιώντας την εκπροσώπηση του ιατρικού σώματος απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

- Γίνεται για πρώτη φορά ενεργοποίηση ενός αντιδημοκρατικού και παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ! Πρόκειται για μια παράλογη και προσβλητική για τους ιατρούς της Αθήνας διαδικασία που έχει αποτέλεσμα να πρέπει να μεσολαβήσουν μήνες προκειμένου να απαντηθούν ακόμα και απλά ερωτήματα που έθεσαν μέλη του ΙΣΑ.

- Οι ιατροί της Αθήνας ενώ αντιπροσωπεύουν το 40% του ιατρικού σώματος της χώρας έχουν μόλις το 8% στην εκπροσώπηση της ΓΣ του ΠΙΣ. Το ζήτημα της αναλογικότητας είναι το πρώτο πράγμα που θα ανέμενε κανείς μία δημοκρατική αρχή και μία αριστερή κυβέρνηση να επιδιώξει στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Ωστόσο οι επίμαχες διατάξεις δεν τροποποιούνται αποδυναμώνοντας και φιμώνοντας τους ιατρούς της Αθήνας».

Ο ΙΣΑ ζητά την τροποποίηση της διάταξης αυτής, διαφορετικά θα διεκδικήσει την καταβολή εισφορών στον ΠΙΣ ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησής του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των ιατρών της Αθήνας, των ιατρών που εκπροσωπεί, εκδίδοντας και επιδίδοντας για τα βασικά ζητήματα στα οποία παραμένει αμετακίνητος κοινό ψήφισμα, το οποίο θα επιδώσει στο ΔΣ του ΠΙΣ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στα γραφεία του ΙΣΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε η ώρα του «Μεγάλου Αδελφού» και στους γιατρούς;



Ιατρική Νομοθεσία: Μόλις 30 σχόλια συγκέντρωσε η δημόσια διαβούλευση

Ιατρική Νομοθεσία: Ισχυροποίηση της φωνής των γιατρών, δημοκρατία & ανεξαρτησία ζητά ο ΙΣΑ