ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ήρθε η ώρα του «Μεγάλου Αδελφού» και στους γιατρούς;

Για τη «νέα τάξη πραγμάτων» στους ιατρούς και τον «Μεγάλο Αδελφό» που είναι προ το πυλών, με αποτέλεσμα να καταλύονται όλα τα προσωπικά δεδομένα της ιατρικής κοινότητας, κάνει λόγο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος επίσης της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Ήρθε η ώρα του «Μεγάλου Αδελφού» και στους γιατρούς;

Αφορμή για τις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες από ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο των γιατρών, αποτελεί το νομοσχέδιο για την Ιατρική Νομοθεσία, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Είναι γεγονός πάντως, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει πάνω του πολλές βολές, την ώρα μάλιστα που όλη η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί διακαώς την αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Μαστοράκου σε ανάρτησή στην προσωπική της σελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ήρθε ο Μεγάλος Αδελφός στους Ιατρούς

Με την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 51 του Νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ 38/Α/28-03-2017), επιβάλλεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στους Ιατρικούς Συλλόγους, η παράδοση όλων των γενικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ιατρών στον ΠΙΣ, χωρίς καμία γνωστοποίηση στους ίδιους. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν μέλη τους ιατρούς και ο ΠΙΣ ως δευτεροβάθμιο όργανο, έχει μέλη τους Ιατρικούς Συλλόγους. Τα δε στοιχεία των ιατρών ανήκουν στους Ι.Σ. και όχι στον ΠΙΣ.

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η απροκάλυπτη επιβολή μίας πλούσιας συλλογής ατομικών στοιχείων, ακόμη και εάν έχει πληρωθεί ή όχι ο ΕΦΚΑ από τον ιατρό !! Ο Νόμος εισάγει ιδιαίτερα ύποπτες διαδικασίες ολοκληρωτικής ψηφιακής καταγραφής, με επιβολή πειθαρχικής ποινής στον Πρόεδρο και στο Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου που θα αμελήσει ή αρνηθεί να παραδώσει τα στοιχεία των μελών του (την κυριότητα των οποίων έχει), εντός μόλις 15 ημερών στον ΠΙΣ !!

Οι Ι.Σ. λοιπόν εντέλλονται δια νόμου, να γίνουν επίσημοι καταγραφείς και πιθανοί "καταδότες" των μελών τους προς τον ΠΙΣ και πιθανότατα και προς το κράτος !!!

Σημειώνεται ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ, καταψήφισαν με αρνητική ψήφο την εισήγηση του Προεδρείου, ο κ. Εξαδάκτυλος (ΙΣΘ), η κ. Μαστοράκου (ΙΣΠατρών) και ο κ. Καψαμπέλης (ΙΣΖακύνθου).

Στη συνέχεια, ένωσαν τις δυνάμεις διαμαρτυρίας τους, μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον ΙΣΑ, με πρόσκληση του Προέδρου του, κ Πατούλη.

Οι Ι.Σ. απήυθυναν αναλυτική επιστολή εναντίωσης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το περίφημο άρθρο 51 καταψήφισαν πολλά κόμματα της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κλπ.)

Το εντέλλεσθε των ελεγχόμενων "ολίγων" ως μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και έκφρασης

Εν όψει της λήξης της διαβούλευσης για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας παρατίθενται 6 άρθρα * της νέας νομοθεσίας που εισηγούνται μία νέα τάξη πραγμάτων εφαρμογής απολυταρχικής εξουσίας στον ιατρικό χώρο, με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Απώλεια της υπόστασης, του θεσμικού χαρακτήρα και της αυτοτέλειας των Ιατρικών Συλλόγων. Ο νόμος δεν ορίζει έδρα Ι.Σ., επωνυμία, περιοχή ευθύνης. Πρόκειται για de jure κατάργηση των Ι.Σ.

- Παντοδυναμία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με υπερεξουσίες εποπτείας και ελέγχου των αποφάσεων των ΔΣ των Ι.Σ.

- Δυνατότητα επιβολής αποφάσεων ΓΣ του ΠΙΣ που λαμβάνονται χωρίς απαρτία, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ι.Σ.

- Κατοχή των προσωπικών δεδομένων όλων των ιατρών της χώρας ακόμη και των ευαίσθητων, με επιλογή πειθαρχικών κυρώσεων στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, εκάστοτε Συλλόγου.

- Έκδοση πιστοποιητικού ορθής άσκησης ιατρικής από τον ΠΙΣ (και όχι από τους Ι.Σ.)

Μία "τρελή";; υπόθεση εργασίας

Ας φανταστούμε ένα σενάριο όπου η οποιαδήποτε κυβέρνηση λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις που παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα των ιατρών και θέλει να τις επιβάλει με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΙΣ ώστε να καταστείλει τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου (πχ να μην αμείβονται οι ειδικευόμενοι ιατροί της χώρας, να καταργηθούν μαζικά όλες οι συμβάσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, να ενταλθούν ιατροί να καλύψουν κενά του συστήματος με αναξιοπρεπείς μισθούς, κλπ).

Θα μπορούσε αυτή η απόφαση να επικυρωθεί από ένα ελεγχόμενο ΔΣ του ΠΙΣ ή από μία ελεγχόμενη - χωρίς απαρτία- ΓΣ του ΠΙΣ, και να αποτελέσει αυτόματη υποχρέωση εφαρμογής της από τους Ι.Σ. της χώρας, με επιβολή πειθαρχικής ή άλλης ποινής, σε περίπτωση εναντίωσης σε αυτές.

Η νέα τάξη πραγμάτων έχει πολλούς συμμάχους. Αρκετοί ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν ταγμένοι στη νέα τάξη πραγμάτων του μοντέλου απολυταρχικής εξουσίας, κάποιοι άλλοι απλά πειθαρχούν και κάποιοι άλλοι που σέβονται τον εαυτό τους και τα μέλη τους, εναντιώνονται με όλη τους τη δύναμη. Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμμαχος».

Διαβάστε ακόμη:



Ιατρική Νομοθεσία: Μόλις 30 σχόλια συγκέντρωσε η δημόσια διαβούλευση

Ιατρική Νομοθεσία: Ισχυροποίηση της φωνής των γιατρών, δημοκρατία & ανεξαρτησία ζητά ο ΙΣΑ

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Έρχονται λουκέτα ιατρείων & ιδιωτικές εξετάσεις - Προφανώς τους βολεύει...