ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρική Νομοθεσία: Μόλις 30 σχόλια συγκέντρωσε η δημόσια διαβούλευση

Έληξε την Παρασκευή 25 Αυγούστου, η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την Ιατρική Νομοθεσία, όπου κατατέθηκαν 30 σχόλια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διαβούλευση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είχαν κατατεθεί 720 σχόλια.

Ιατρική Νομοθεσία: Μόλις 30 σχόλια συγκέντρωσε η δημόσια διαβούλευση

«Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως κανένα σχόλιο δεν έφερε την υπογραφή Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου ή θεσμικού εκπροσώπου της ιατρικής κοινότητας, πράγμα αναμενόμενο», τονίζουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους (ygeianet) οι νοσοκομειακοί γιατροί, ρίχνοντας τα βέλη τους στους τρεις προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, αντέδρασαν στο νομοσχέδιο και το στηλίτευσαν με καυστικό τρόπο.

Οι προτάσεις μάλιστα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, έχουν στόχο ο ΠΙΣ, να ανακτήσει το ανεπανόρθωτα τρωθέν κύρος του και να συνιστά ένα αληθινά «κεντρικό συντονιστικό όργανο», όπως σημειώνει ο μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας. Όπως για παράδειγμα, η πρόταση «Η δυνατότητα κάθε Ιατρικού Συλλόγου να επικοινωνεί απευθείας με όλες τις δημόσιες αρχές», πρόταση πέρα για πέρα δημοκρατική και σύγχρονη, όπως τη χαρακτηρίζει ο ΙΣΑ.

Και προσθέτουν οι νοσοκομειακοί γιατροί:

«Η δημόσια διαβούλευση σχεδίων νόμου στην ιστοσελίδα Opengov.gr είναι η μόνη θεσμική και διαφανής διαδικασία προκειμένου να καταθέτουν φορείς και πολίτες τις απόψεις τους. Οι απόψεις είναι ορατές σε όλους και λαμβάνονται υπόψη τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, όσο και από το σύνολο των βουλευτών κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου τα κείμενα της διαβούλευσης κατατίθενται μαζί με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Ως γνωστόν το σχέδιο νόμου για την ιατρική νομοθεσία αποτελεί πρόταση του ΠΙΣ, χωρίς καμία προσθήκη ή αλλαγή εκ μέρους του υπουργείου Υγείας. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε μετά από εξαντλητικό διάλογο και ψηφοφορίες σε δύο Γενικές Συνελεύσεις το 2014, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως. Τρείς Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων (οι κ.κ. Πατούλης, Εξαδάκτυλος και Μαστοράκου) ενώ δεν τόλμησαν να καταθέσουν κανένα σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση, εξέδωσαν ανακοινώσεις, ζητώντας να αλλάξουν άρθρα του σχεδίου νόμου, που αποτελούν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Διερωτώμαστε: εφόσον η απόφαση μιας Γενικής Συνέλευσης αλλάζει μόνο με απόφαση Γενικής Συνέλευσης γιατί οι αξιότιμοι Πρόεδροι δε ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, αλλά λειτουργούν τώρα αντιθεσμικά, δείχνοντας περιφρόνηση στους υπόλοιπους 57 Προέδρους Ιατρικών Συλλόγων και τους 350 εκλέκτορες;

Η απάντηση είναι απλή: δε ζήτησαν σύγκληση Γενικής Συνέλευσης διότι γνώριζαν πως εκεί, εκτός από σκληρή κριτική που θα εισέπρατταν, δεν επρόκειτο να λάβουν περισσότερες από τρείς ψήφους, δηλαδή τις δικές τους...»

Διαβάστε ακόμη:

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Ιατρική νομοθεσία: Αυτές είναι οι παρατηρήσεις κατ' άρθρο του ΙΣΑ



ΙΣΑ για ιατρική νομοθεσία: Όχι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό - Βαρνάβας: Το σ/ν θα ψηφιστεί

Απάντηση ΠΙΣ στην καταγγελία του ΙΣΑ για το Σχέδιο Νόμου

Ο ΙΣΑ αντιτίθεται στο Σχέδιο Νόμου για τους Ιατρικούς Συλλόγους