ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Θερμό και πλούσιο αναμένεται το φθινόπωρο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το νομοθετικό έργο που έχει να επιτελέσει.

Θερμό φθινόπωρο για το υπ. Υγείας - Αυτό είναι όλο το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι ήδη ante portas οι οποίες ήδη, έχουν ξεκινήσει να δρομολογούνται.

Ειδικότερα, ζητήματα που αφορούν το ωράριο των ιατρών, τις προσλήψεις τόσο στην ΠΦΥ (στις 239 ΤΟΜΥ, συνολικά αναμένονται 3.000 προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και τρέχουν ήδη οι προκηρύξεις) όσο και στο ευρύτερο πεδίο της υγείας (400 μόνιμες θέσεις γιατρών σε ΜΕΘ και ΤΕΠ στο ΕΣΥ) που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αλλά και το θέμα της ιατρικής ειδικότητας που θα αναμορφωθεί από το ΚΕΣΥ, βρίσκεται στην προτεραιότητα της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ζήτημα της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση του ωραρίου των γιατρών, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, διαφορετικά η χώρα μας, θα βρεθεί στην εξαιρετικά δεινή θέση, να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο στην ΕΕ, για παραβίαση κοινοτικών κανόνων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα προχωρήσει άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης στο τέλος του Αυγούστου, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση στο νομοσχέδιο για την Ιατρική νομοθεσαία και τους Ιατρικούς Συλλόγους, που έχει ξεσηκώσει είναι γεγονός την ιατρική κοινότητα, με τους περισσότερους Συλλόγους, να βάλουν κατά του ΠΙΣ.

Τέλος, δύο ακόμη νομοθετήματα αναμένεται να προχωρήσουν το ένα σύντομα, και το άλλο μέχρι τέλος του χρόνου. Πρόκειται για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αλλαγής οργανογράμματος των Οργανισμών και των δομών υγείας στο ΕΣΥ και της δημιουργίας της Επιτροπής του HTA (Health Technology Assessment), που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Η Επιτροπή HTA αφορά στον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση και αποζημίωση των ακριβών και καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα) και θα ενσωματώσει εκτός των άλλων, και την θετική λίστα φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΕΣΥ θα λάβει την ίδια χρηματοδότηση με πέρυσι - Κατά τα άλλα, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα

Διοικητές νοσοκομείων ΕΣΥ: Στο... μικροσκόπιο για το έργο τους

Ξανθός: Το τέλος του αδιεξόδου μέσα από ένα νέο οδικό χάρτη για την οικονομία και την υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι στην αξιολόγηση από 50.000 εργαζομένους στο ΕΣΥ

Πολάκης: 5 ΤΟΜΥ στα Χανιά και συνεχείς προσλήψεις μόνιμων & επικουρικών γιατρών