ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νομοσχέδιο για τις Ρυθμίσεις Νοσηλευτών: Ζήτημα πληρότητας διαδικασίας θέτει η ΕΝΕ

Νομοσχέδιο για τις Ρυθμίσεις Νοσηλευτών: Ζήτημα πληρότητας διαδικασίας θέτει η ΕΝΕ

Την παράταση της διαβούλευσης στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο», ζητά ο κλάδος, τονίζοντας πως το σύντομο διάστημα που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γεννά πλήθος ερωτηματικών για την επάρκεια και την πληρότητα της διαδικασίας.

Εκτός από τον περιορισμό του χρόνου διαβούλευσης (μόλις 11 ημέρες), τον οποίο οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν αδιανόητο, υπογραμμίζουν πως «η όλη διαδικασία, παρουσιάζει πολλά και σημαντικά προβλήματα που γεννούν πλήθος ερωτηματικών για την επάρκεια και την πληρότητα της διαδικασίας».

Ειδικότερα, συνεχίζει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, «δεχόμαστε καθημερινά πλήθος τηλεφωνημάτων από μέλη μας, που αδυνατούν να διατυπώσουν τα σχόλιά τους. Συγκεκριμένα, και ενώ ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη σχετική ιστοσελίδα για τη διαβούλευση στις 21-09-2017, το πρώτο σχόλιο έγινε ορατό για τους χρήστες στις 25-09-2017. Ακολούθως, η ιστοσελίδα μετά από δυο ημέρες ανέστειλε και πάλι τη λειτουργία της μην επιτρέποντας στους νοσηλευτές να εκφράσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο.

Επιπλέον, θεωρούμε αδιανόητη την τεράστια καθυστέρηση της ανάρτησης των σχολίων από τη στιγμή που γίνονται, μιας και αυτά αναρτώνται δημόσια μετά από τρεις ημέρες, γεγονός που δίνει την αίσθηση της λογοκρισίας.
Ενόψει τούτων θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας για την δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον μέχρι τις 19-10-2017, όπως ορίζει ο Νόμος, προκειμένου το σώμα των νοσηλευτών να έχει εν τοις πράγμασι την δυνατότητα να καταθέσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

Αναφέρουν ακόμη οι νοσηλευτές στις παρατηρήσεις τους:

Η ανάρτηση του ως άνω νομοσχεδίου έλαβε χώρα στις 21-09-2017 και ώρα 13:00, ενώ στη σχετική πράξη του Υπουργού Υγείας ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης η 2α-10-2017 και ώρα 14:00. Κατά συνέπεια, ο συνολικός χρόνος της διαβούλευσης προσδιορίστηκε στις έντεκα (11) ημέρες.

Εν προκειμένω κρίσιμες αναδεικνύονται οι διατάξεις του άρθρου 6 του Νόμου 4048/2012 (Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης, ΦΕΚ Α΄ 34), σύμφωνα με τις οποίες

«1. Η διαβούλευση επιτυγχάνεται με τη δημοσιοποίηση, με πρόσφορα μέσα, της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και συμμετοχή σε αυτήν των πολιτών, κοινωνικών φορέων και κάθε ενδιαφερομένου. Υπόχρεος για την κίνηση της διαδικασίας διαβούλευσης είναι ο έχων τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργός.

2. Η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων γίνεται και μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr, οπότε ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις, οι οποίες μπορούν να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα: α) Η πρώτη φάση της διαβούλευσης διαρκεί τουλάχιστον δύο (2) εβδομάδες. Αντικείμενο της διαβούλευσης είναι η ενημέρωση και η παροχή δυνατότητας σχολιασμού σχετικά με το στόχο και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, οι εναλλακτικές επιλογές, το κόστος, τα οφέλη και οι διακινδυνεύσεις που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν. β) Η δεύτερη φάση διαρκεί τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες. Κατά τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης αναρτάται στο δικτυακό τόπο προσχέδιο των διατάξεων του νομοσχεδίου και παρέχεται η δυνατότητα κατ’άρθρον σχολιασμού. Στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει έτοιμο σχέδιο διατάξεων, η πρώτη φάση παραλείπεται με πρωτοβουλία του οικείου Υπουργού και η δεύτερη φάση επιμηκύνεται κατά μία εβδομάδα.

3. Η διαβούλευση μπορεί να διακοπεί, καθώς και να συντμηθεί ή να επιμηκυνθεί ο χρόνος της, με πρωτοβουλία του οικείου Υπουργού για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση (...)».

Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω διατάξεων, ο νομοθέτης προσδιορίζει κατά τρόπο δεσμευτικό τις φάσεις και τα χρονικά όρια της διαβούλευσης. Παρέκκλιση από τα παραπάνω όρια, είτε υπό την μορφή σύντμησης ή παράτασης των προθεσμιών, συγχωρείται μόνον εφόσον ο οικείος Υπουργός παραθέτει επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να μνημονεύονται στη σχετική έκθεση που συνοδεύει τη ρύθμιση.

Στην επίμαχη περίπτωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο», εφόσον υπάρχει έτοιμο το σχέδιο των διατάξεων, παραλείπεται η πρώτη φάση της διαβούλευσης και εφαρμόζεται απευθείας η δεύτερη, η οποία, ωστόσο, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερεις (4) εβδομάδες, παρατεινόμενη κατά μια εβδομάδα λόγω της παράλειψης της πρώτης φάσης, όπως ρητώς ορίζεται στις προαναφερθείσες διατάξεις. Υπ’αυτήν την έννοια, εφόσον η διαβούλευση ξεκίνησε στις 21-09-2017, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 19-10-2017.

Παρά ταύτα ο Υπουργός Υγείας επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις έντεκα (11) ημέρες (!), χωρίς, ωστόσο, να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους.
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση του επίμαχου νομοσχεδίου έχει υπάρξει ευθεία παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 6 του Νόμου 4048/2017.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανάγκη για το νέο ΕΣΥ, η Γ' Αξιολόγηση & το δημοσιονομικό στοίχημα του Ανδρέα Ξανθού

BEST OF NETWORK

Oruc Reis: Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν για διπλή σύγκρουση σε Κρήτη και Καστελόριζο

Επίδομα 534 ευρώ: Παράταση αναστολής και τον Οκτώβριο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Αν σας έρθει αυτό το mail σβήστε το αμέσως - Συνεχόμενες επιθέσεις σε χρήστες

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι – Υπερπτήσεις πάνω από τους «Ανθρωποφάγους»

Κορονοϊός: Νέες αλλαγές στα τραπεζοκαθίσματα - Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Θρίλερ με την 19χρονη Άρτεμις - Πού στρέφονται οι έρευνες

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές

Καιρός 28η Οκτωβρίου: Άσχημα νέα! Καταιγίδες, χαλάζι και αέρας – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

ΟΑΕΔ: 16.500 νέες θέσεις με μισθό 750€

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς - Δείτε αν κερδίσατε

Αυτό είναι το νέο αμυντικό υπερόπλο στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρόγραμμα - Δείτε ποιοι μπορούν να ενταχθούν