ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εξεταστική για την Υγεία: Ξανά στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ

Εξεταστική για την Υγεία: Ξανά στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεχίστηκε, σήμερα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, η εξέταση του μάρτυρα Θεόδωρου Παπαδημητρίου, πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κ. Παπαδημητρίου κατά την έναρξη της Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε ότι σήμερα το πρωί πήγε στο νοσοκομείο με ισχαιμικό άλγος και του συνέστησαν εισαγωγή. Για το λόγο αυτό ζήτησε η εξέτασή του να μην είναι πολύωρη.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς ρώτησε τον κ. Παπαδημητρίου αναφορικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις διαχρονικά «γιατί διογκώθηκε έτσι το ΚΕΕΛΠΝΟ», ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι αυτό έγινε γιατί «επεκτάθηκαν οι υπηρεσίες που παρείχε». Και συνέχισε λέγοντας: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε μόνη αρμοδιότητα το AIDS αλλά στην συνέχεια ανέλαβε την επιτήρηση όλων των άλλων νοσημάτων, μεταδοτικών και μη, και τις παρεμβάσεις στα θέματα των μεταναστών. Και στην εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ανέλαβε και την επιτήρηση των Αγώνων και των επιδημιών».

Αναφορικά με το δάνειο που έλαβε το Κέντρο, ο κ. Παπαδημητρίου ισχυρίστηκε ότι «χρησιμοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια για να συνδράμει την επιχορήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Για το θέμα της επιχορήγησης της Μητρόπολης της Καισαριανής ο τ. διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε ότι «αυτά τα ποσά υπάρχουν μέσα στη δικογραφία και δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο διερευνά η Δικαιοσύνη». «Εάν έγινε κακή διαχείριση ή τα χρήματα που εδόθησαν κατασπαταλήθηκαν αυτό θα το αποδείξει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη», προσέθεσε, ενώ σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη «για ποιό λόγο τα δώσατε τα ποσά αυτά;» απάντησε ότι «δόθηκαν σε πολλές Μητροπόλεις, στο πλαίσιο ενημερωτικών δραστηριοτήτων», προσθέτοντας πως «το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε και σαν μη κυβερνητική οργάνωση. Άλλωστε από την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου υπήρξε εκπρόσωπος στο ΔΣ».

Ερωτηθείς για τις προσλήψεις υποστήριξε ότι «έγιναν όλες με προκηρύξεις και το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν εξυπηρετούσε υπουργούς».

Με τη σειρά του ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε τον μάρτυρα εάν «ως διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε εισηγήσεις στο ΔΣ» για εισπράξει αρνητική απάντηση, ενώ δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε σε όλα τα ΔΣ, παρίστατο μόνο εάν τον καλούσαν». Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου, ως διευθυντής προσωπικού δεν προσλάμβανε ο ίδιος. Το μόνο που έκανε είναι να ελέγχει εάν ακολουθούνταν οι διαδικασίες.

Στο ερώτημα «ποιος καθόριζε το ποσό και το μέσο ενημέρωσης που δίνονταν ποσά διαφημιστικής δαπάνης» δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θυμάται, αλλά σημείωσε ότι τα ποσά δίνονταν με αποφάσεις του ΔΣ και υπήρχε «αλγόριθμος που τα καθόριζε». Τέλος, στην ερώτηση του κ. Μαυρωτά για το ποσοστό των προσλήψεων, απάντησε ότι «οι προσλήψεις ήταν νόμιμες με προκηρύξεις και επιτροπές, και άλλες με μπλοκάκι (ένα πολύ μικρό ποσοστό) όπως γίνεται και σήμερα». Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρχαν επιρροές.

Η συνεδρίαση έληξε κατόπιν αιτήματος του μάρτυρα ο οποίος επικαλέστηκε λόγους Υγείας και αποφασίστηκε να κληθεί ξανά στην επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ώστε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.

Πριν τη λήξη της Εξεταστικής ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, ως νομικός, έθεσε θέμα «προσβολής ατομικών δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων που παραβιάζονται από την προβολή των εργασιών της επιτροπής» προκαλώντας την αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττας Καββαδία που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιθυμεί, δια στόματος Γεωργαντά, να μην προβάλεται από το κανάλι της Βουλής το περιεχόμενο της Επιτροπής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen