ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Η Ελλάδα ουραγός στην ανάπτυξη & ο προϋπολογισμός με τεράστιες περικοπές

Η Κυβέρνηση φορτώνει το κόστος του συστήματος υγείας στο 2019, τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018, σημειώνοντας, ότι είναι λογικό, εάν κάποιος δεν πληρώνει, τότε έχει πλεόνασμα.

Μπαργιώτας: Η Ελλάδα ουραγός στην ανάπτυξη & ο προϋπολογισμός με τεράστιες περικοπές

Μένουμε ουραγοί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και ουσιαστικά επιβαρύνουμε με μεγάλο κόστος περικοπών, σχεδόν αποκλειστικά, το κοινωνικό κράτος, τόνισε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Το κονδύλι για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια είναι φέτος σοβαρά περικομμένο. Τα 600 εκατομμύρια αφορούν μόνο την υγεία. Η Κυβέρνηση βαφτίζει τις απλήρωτες συντάξεις εν τω μεταξύ -τις συντάξεις που η ίδια δεν κατόρθωσε μέσα στο 2017 να υπολογίσει- ως πλεόνασμα στα ταμεία. Άμα, δεν πληρώνω, έχω πλεόνασμα. Αν τα κρατάω στην τσέπη μου κλειδωμένα, έχω πλεόνασμα. Επιβαρύνει τους συνταξιούχους με περισσότερες δαπάνες στον γιατρό από ό,τι πριν.

Οι περικοπές στην υγεία βγάζουν μάτι. Είναι 350 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο από τα νοσοκομεία και είναι άλλα τόσα περίπου οι επιμέρους περικοπές από τα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου μέχρι τις παροχές για τους ασφαλισμένους»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ανακρίβειες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον προϋπολογισμό στην Υγεία, τονίζοντας ότι «Το όριο των αγορών των νοσοκομείων μειώνεται από 4,3 στα 3,7 σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κ. Ξανθός. Αλλά και έτσι ακόμα, στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται με το όριο αγορών είναι ότι τα νοσοκομεία μεταφέρουν χρέη με αυτό τον τρόπο. Φορτώνει η Κυβέρνηση το κόστος του συστήματος υγείας στο 2019 και αυτό το κάνει, για να βγάλει το πλεόνασμα».

Ως δεύτερη ανακρίβεια ανέφερε τον ισχυρισμό του κ. Πολάκη «ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της χρονιάς, άρα έχουμε λεφτά να κάνουμε αγορές το 2018. Τα νοσοκομεία έχουν 470 εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο, τα οποία ανεβαίνουν και δεν τα ξέρουμε ακόμα. Όλες οι δεσμεύσεις υπάρχουν. Τα 470 εκατομμύρια είναι ήδη δεσμευμένα. Τα νοσοκομεία θα βγουν με έλλειμμα στο τέλος του 2018, όταν αυτό ολοκληρωθεί. Αυτά είναι ανακρίβειες. Τα νοσοκομεία χρωστάνε περισσότερα από όσα έχουν στην άκρη, σε απλά ελληνικά». Και ως τρίτη ανακρίβεια ανέφερε τον ισχυρισμό ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει τα κενά των νοσοκομείων. «Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει νοσηλείες. Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας από τον ΕΟΠΥΥ είναι η αύξηση της αρρώστιας, της θνησιμότητας και των νοσηλειών. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι «ο θείος από την Αμερική» που κάθε φορά που λείπει κάτι, τσοντάρει με επιταγές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην χαμηλότερη του προβλεπόμενου ανάπτυξη της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «Από 2,7% που έλεγε ο περσινός προϋπολογισμός, η ανάπτυξη υπολογίζεται φέτος από την ίδια την Κυβέρνηση στο 1,6%. Θα θυμίσω ότι οι προϋπολογισμοί όντως αναθεωρούνται καμιά φορά, με τη διαφορά ότι οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη -στην οποία καλώς ή κακώς ανήκουμε- επίσης αναθεωρήθηκαν, αλλά προς τα πάνω. Έτσι, λοιπόν, από 1,7% πρόβλεψη, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος είναι 2,2%. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, σε αντίθεση με την Κύπρο, τις χώρες των μνημονίων, τη δύσκολη και προβληματική οικονομία της Γαλλίας, είναι η μόνη χώρα που όχι μόνο έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με όλες τις άλλες, αλλά είναι η μόνη που χρειάστηκε να κουρέψει τις προσδοκίες της εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής και των προβλέψεων του προηγούμενου χρόνου».

Διαβάστε ακόμη:

Μπαργιώτας: Να δούμε με θάρρος την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τα νοσοκομείαΞανθός: Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν έχει περικοπές στις δαπάνες υγείας

Μπαργιώτας: Οδεύουμε προς δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών στις ΤΟΜΥ

Μ. Γερασόπουλος: Ναι στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα οριζόντια μέτρα για να σωθεί το επιχειρείν