ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Ποια πλεονάσματα; Το ΕΣΥ έχει χρέη 550 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο

Τους ισολογισμούς των νοσοκομείων με «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017 ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας.

Μπαργιώτας: Ποια πλεονάσματα; Το ΕΣΥ έχει χρέη 550 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο

Μετά τους αόρατους εργαζόμενους στις ΤοΜΥ, τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βλέπει και ανύπαρκτα πλεονάσματα στα νοσοκομεία τονίζει ο βουλευτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της ηγεσίας πριν δύο ημέρες, που μιλούν για καθαρό πλεόνασμα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ την περασμένη χρονιά. Και συνεχίζει ο βουλευτής:

«Στην από 09/01/2018 ανακοίνωσή του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και στη χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ» - μεταξύ άλλων- αναφέρεται «…Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό ΕΛΛΕΙΜΜΑ το 2015».

Το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει, όμως η αλήθεια είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν 470 εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια, στο τέλος του 2018 θα εμφανίζουν έλλειμμα, αφού οι οφειλές τους υπερβαίνουν το πλεόνασμα. Η ηγεσία του Υπουργείου -δέσμια μιας πολιτικής αντίληψης ενός συστήματος αμιγώς κρατικού και απροσδιόριστου κόστους- ζει μια «εικονική πραγματικότητα». Ακόμα όμως, και αν το πλεόνασμα υπάρχει με όρους λογιστικούς, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «πως προήλθε». Προήλθε από συγχωνεύσεις και αναδιάταξη των δομών, από σύγχρονο ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, από εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, από αναμόρφωση των ιατρικών υπηρεσιών; Η απάντηση είναι όχι. Προήλθε αποκλειστικά και μόνο από περικοπές».

Ο βουλευτής Λάρισας με τη ΔΗ.ΣΥ., κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό:

1) Ποια είναι τα νοσοκομεία που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017, για το οποίο πανηγυρίζετε; Γιατί δεν καταθέτετε στη Βουλή τους ισολογισμούς τους, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί;

2) Γιατί δεν κατευθύνετε το «πλεόνασμα» σε αναπτυξιακές δράσεις στο χώρο της υγείας ή σε κάλυψη των ελλείψεων φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς;

3) Εάν όντως τα νοσοκομεία έχουν πλεόνασμα, γιατί κάνετε περικοπές στις εφημερίες των ιατρών;

4) Πως θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να αποδεχτούν οι θεσμοί τις «αριθμητικές αλχημείες» ως πραγματικό γεγονός και να απαιτήσουν και νέα περικοπή δαπανών στην υγεία;

Τέλος ο κ. Μπαργιώτας, ζητά να κατατεθούν αναλυτικά οι ισολογισμοί των νοσοκομείων που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΕΣΥ κλείνει με ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 ήταν μόλις 35 εκατ. ευρώ



ΕΟΠΥΥ: Σε 4,7 δισ ευρώ οι εισφορές του 2018 από τους ΦΚΑ - Θα αποδοθούν κατά 100%

Μπαργιώτας: Η Ελλάδα ουραγός στην ανάπτυξη & ο προϋπολογισμός με τεράστιες περικοπές



Μπαργιώτας: Να δούμε με θάρρος την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τα νοσοκομεία