ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιδιωτικές Κλινικές: Έντονα προβληματισμένες από την επικείμενη αλλαγή νομοθεσίας

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες των Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς οι Θεσμοί πιέζουν για αλλαγή της νομοθεσίας, κομβικό σημείο που περιλαμβάνεται στα Προαπαιτούμενα της Τρίτης και Τέταρτης Αξιολόγησης και της επίσκεψής τους την ερχόμενη εβδομάδα (22 με 26 Φεβρουαρίου), στην Αθήνα.

Ιδιωτικές Κλινικές: Έντονα προβληματισμένες από την επικείμενη αλλαγή νομοθεσίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ωστόσο η αλλαγή αυτή της νομοθεσίας, συνεπάγεται μία σειρά από σημαντικά έξοδα για τις Κλινικές, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρηματίες, συνεπεία έλλειψης ρευστότητας. Και δεν είναι μόνο ζητήματα που αφορούν την πιστοποίηση των μονάδων τους αναφέρει χαρακτηριστικά στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) και για 6η συνεχή θητεία πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (ΣΙΚΕ) Γρηγόρης Σαραφιανός.

Αντίθετα, η αλλαγή της νομοθεσίας αφορά μία σειρά από μεγάλες αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι επιχειρήσεις – κλινικές, ανεξαρτήτου ειδικότητας και μεγέθους.

Για παράδειγμα, η νέα νομοθεσία (σημειωτέον η νομοθεσία αλλάζει κάθε 20 χρόνια περίπου) επιβάλλει αυστηρότερες προδιαγραφές, αλλαγή στον αριθμό κλινών και στις ειδικότητες, οι γενικές Κλινικές θα πρέπει να εντάξουν ψυχιατρικά τμήματα και οι Ψυχιατρικές να εντάξουν και να αναπτύξουν στις μονάδες τους χειρουργικά και παθολογικά τμήματα. Και ακόμη, δημιουργία Μητρώου Κλινικών, ενώ καταργούνται όλα τα καταστήματα (εκτός από τα καφέ και τα εστιατόρια) εντός των Κλινικών.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αντιδρούν σφοδρότατα οι επικεφαλής των Μονάδων, είναι ότι όποιος χειρουργός πραγματοποιήσει επέμβαση σε οποιαδήποτε Κλινική, θα πρέπει να έχει υπογράψει πριν με την Κλινική, ιδιωτικό συμφωνητικό.

Πρόκειται για πολύ μεγάλες και ριζοσπαστικές αλλαγές, για τις οποίες οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά, ή δεν είναι έτοιμες ακόμη, τονίζει ο κ. Σαραφιανός, προσθέτοντας πως ήδη οι Κλινικές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες με το clawback, ενώ είναι κοινό μυστικό το λουκέτο που έχουν βάλει αρκετές. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, έχουν κλείσει γύρω στις 35 γενικές Ιδιωτικές Κλινικές, σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό σε σύνολο 100 Γενικών σε όλη τη χώρα, 35 ψυχιατρικών και 30 Γυναικολογικών Μαιευτικών.

Αναφορικά με το θέμα της έλλειψης ρευστότητας, οι Ιδιωτικές Κλινικές, καλούνται συνολικά να καταβάλλουν περί τα 150 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για clawback.

Πάντως προς ώρας, δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο θα γίνει η αλλαγή της νομοθεσίας των Κλινικών, εάν δηλαδή θα γίνει με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ή με τροποποίηση του νόμου.

Διαβάστε ακόμη:

O Γρηγόρης Σαραφιανός και πάλι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών

Η θηλιά του clawback & η υγεία στην Τέταρτη Αξιολόγηση

Πιέσεις Καρόνε στον ΕΟΠΥΥ για είσπραξη του clawback από Κλινικές & Κέντρα Αποκατάστασης

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος: Πακέτο υπηρεσιών free clinic κόντρα στην φτωχοποίηση