ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδάνειου, αναστενάζει από ελλείψεις γιατρών

Το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδάνειου, αναστενάζει από ελλείψεις γιατρών

Στις σημαντικές ελλείψεις ιατρών στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πατρών αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Οι δύο ιατροί του Κέντρου έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες για παιδοψυχιατρικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες περίπλοκων υποθέσεων που καταφθάνουν εκεί, τονίζουν οι βουλευτές και προσθέτουν τα εξής:

Παράλληλα οι ιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν τακτικά και επείγοντα περιστατικά - αυτοκτονικές τάσεις, διάφορες ψυχώσεις, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, σχολική άρνηση - τα οποία σε μηνιαία βάση φτάνουν τα 380. Την ίδια στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής, η οποία φτάνει και ξεπερνά πολλές φορές τους δύο μήνες. Παρόλο όμως που το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιατρών δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και παραμένει μόνο με δύο (2) επικουρικούς ιατρούς! Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο δεν έχει μέχρι σήμερα στελεχωθεί το Καραμανδάνειο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο και εάν πρόκειται άμεσα αυτό να συμβεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Στο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδανείου επιτελείται καθημερινά ένα πολύ σημαντικό έργο από τους ιατρούς και το διοικητικό προσωπικό. Οι δύο (2) ιατροί του Κέντρου έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες για παιδοψυχιατρικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες περίπλοκων υποθέσεων που καταφθάνουν εκεί, ενώ παράλληλα οι ιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν τακτικά και επείγοντα περιστατικά τα οποία σε μηνιαία βάση φτάνουν τα 380. Την ίδια στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής, η οποία φτάνει και ξεπερνά πολλές φορές τους δύο μήνες. Πρόκειται για παιδιά που έχουν αυτοκτονικές τάσεις, διάφορες ψυχώσεις, κρίσεις πανικού, αγχώδεις διαταραχές, σχολική άρνηση και πολλές άλλες. Δεν είναι δηλαδή απλά περιστατικά αλλά απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση και προσοχή.

Παρόλο όμως που το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιατρών δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και παραμένει μόνο με δύο (2) επικουρικούς ιατρούς! Για να αντιληφθεί κανείς την υποστελέχωση του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου αρκεί να το συγκρίνει κανείς με το αντίστοιχο τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» όπου υπηρετούν 20 παιδοψυχίατροι! Αποτέλεσμα των δραματικών αυτών ελλείψεων είναι να έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής το ιατρικό προσωπικό.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση του η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Καραμανδάνειο Παιδοψυχιατρικό Κέντρο; Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωσή του;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί και βάσει ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις αναγκαίες προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο;»

Διαβάστε ακόμη:

Έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο Καραμανδάνειο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

ΝΔ: Δεκάδες θάνατοι από έλλειψη Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο νοσ. Νίκαιας

Οικονόμου: Η κυβέρνηση εμπαίζει την κοινωνία της Καβάλας με τις ΤΟΜΥ

Ρωτήστε τον γιατρό