ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσ. Κεφαλονιάς: Σταματά η λειτουργία των χειρουργείων - Εκτός & η ψυχιατρική κλινική

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται η Κεφαλονιά από πλευράς δημόσιας υγείας, καθώς σταματά η λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Νοσ. Κεφαλονιάς: Σταματά η λειτουργία των χειρουργείων - Εκτός & η ψυχιατρική κλινική

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση, η οποία καταδεικνύει την δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαιτίας της υποστελέχωσης. Την ίδια ώρα, η ψυχιατρική κλινική του νοσηλευτηρίου δεν λειτουργεί, επειδή δεν υπάρχει ψυχίατρος, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, σημειώθηκε και μία αυτοκτονία!

Και η Νέα Δημοκρατία πάντως, πριν από μερικές ημέρες, κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών (που αγγίζουν σχεδόν το 45%) στο Νοσοκομείο Κεφαλληνίας καθώς και για το πότε θα λειτουργήσει η ΜΕΘ και γιατί δεν μετατρέπεται ίσως σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Το πιο σοβαρό ζήτημα σύμφωνα με τους βουλευτές, τομεάρχες Υγείας της Ν. Δημοκρατίας κ.κ. Βασίλη Οικονόμου και Ιάσονα Φωτήλα, είναι ότι η υπερσύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν λειτουργεί, αφού οι 11 προσλήψεις προσωπικού δεν προχωρούν, ενώ ακάλυπτα είναι και τα ψυχιατρικά περιστατικά της Κεφαλονιάς χωρίς την αντίστοιχη Κλινική.

Όπως τονίζει ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ, «στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς που εξυπηρετεί χιλιάδες ντόπιους πολίτες και το καλοκαίρι απευθύνονται για υπηρεσίες στο Νοσοκομείο χιλιάδες παραθεριστές κινδυνεύει με λουκέτο. Κλείνουν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ήδη οι εργαζόμενοι προσέφυγαν και ενημέρωσαν την εισαγγελία της Κεφαλονιάς.

Στο Νοσοκομείο λειτουργούν τρία χειρουργικά τραπέζια με χειρουργικά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά, ουρολογικά και οφθαλμολογικά περιστατικά.

Μόλις 7 νοσηλευτές από 14 που απαιτούνται

Το Νοσηλευτικό Προσωπικό των χειρουργείων είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Εργάζονται επτά Νοσηλευτές που φτάνουν μόνο για το πρωινό ωράριο. Απόγευμα, νύχτα καλούνται οι Νοσηλευτές από το σπίτι τους ακάλυπτοι νομικά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι αφού είναι πέραν του ωραρίου τους και καλύπτουν τα χειρουργεία προκειμένου να γίνονται επεμβάσεις σε έκτακτα περιστατικά. Κουράστηκαν. Δεν αντέχουν. Είναι παράνομο. Γι’ αυτό κλείνουν τα χειρουργεία.

Τα χειρουργεία για την ασφαλή λειτουργία τους χρειάζονται τουλάχιστον 14 Νοσηλευτές και όμως καλύπτονται μόνο με 7. Δεν μπορεί να διατεθούν περισσότεροι αφού το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις Νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών.

Στο Τ.Ε. Νοσηλευτικό Προσωπικό στις 47 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 26. Κενές 21 (ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 45%). Εκ των υπηρετούντων οι 2 είναι σε απόσπαση και οι 6 σε θεσμοθετημένες άδειες. Πραγματικός αριθμός υπηρετούντων 18.

Στο Δ.Ε. Νοσηλευτικού Προσωπικού στις 51 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 37. Κενές 14 (ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 28%).

Στο Υ.Ε. βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό στις 27 οργανικές θέσεις υπηρετούν 11. Κενές 16 (ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 60%).

Ο τελευταίος υπάλληλος ΥΕ προσελήφθη το έτος 2000.

Οι ελλείψεις καλύπτονται από το Νοσηλευτικό προσωπικό που εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα. Στο Π.Ε. Νοσηλευτικό Προσωπικό στις 5 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 3 (2 κενές). Στην ΤΕ Μαιών στις 7 οργανικές θέσεις οι 5 είναι καλυμμένες και οι 2 κενές. Υπηρετούν και 10 υπάλληλοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σε κάθε Νοσηλευτικό τμήμα κάνει βάρδια ένας και στη καλύτερη περίπτωση δύο Νοσηλευτές. Ένας ή δύο Νοσηλευτές σε κάθε βάρδια σε κλινικές όπως η καρδιολογική - παθολογική (ενιαία) στην οποία νοσηλεύονται 36 ασθενείς (βαριά περιστατικά ακόμη και με εμφράγματα). Οφείλονται κανονικές άδειες στο προσωπικό από το έτος 2015.

Και μία αυτοκτονία...

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία θυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2017 στην Παθολογική Κλινική πήδηξε από το 2ο όροφο ασθενής (ψυχιατρικό περιστατικό) από το πίσω μέρος που το ύψος είναι πέντε όροφοι και σκοτώθηκε.

Η ψυχιατρική κλινική δεν λειτουργεί επειδή δεν υπάρχει ψυχίατρος. Συγγενείς προσέφυγαν στον εισαγγελέα ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει ευθύνη στο προσωπικό του Νοσοκομείου για τον θάνατο της ασθενούς και διενεργείται προανάκριση. Οι Νοσηλευτές της βάρδιας εξετάζονται από τον Εισαγγελέα για το συμβάν».

Ποινικοποιείται η εργασία μας, αν και δίνουμε τη ζωή μας καθημερινά για να μένει όρθιο το Νοσοκομείο, σχολιάζει στη συνέχεια η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει τα εξής:

«Το Νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ στον Οργανισμό του χωρίς να λειτουργεί. Κτιριακά το Νοσοκομείο είναι χάλια. Ο υποσταθμός του Νοσοκομείου είναι σε εσωτερικό χώρο (στο υπόγειο)του Νοσοκομείου. Τοποθέτησαν από πάνω σκέπαστρο για να μην τρέχουν τα νερά και πέφτει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο το Νοσοκομείο. Βρέχει στο εσωτερικό του Νοσοκομείου!!! Δημόσια Υγεία ώρα μηδέν!!!».

Διαβάστε ακόμη:

Ν.Δ.: Στο κόκκινο το νοσ. Κεφαλονιάς, τεράστιες ελλείψεις, ακάλυπτα τα ψυχιατρικά περιστατικά

Νοσ. Σαντορίνης: Οι υψηλές υπηρεσίες & η προσφορά του ΕΚΑΒ έσωσαν άτομο με μηνιγγίτιδα

Μία επικίνδυνη υποστελέχωση: Το Κέντρο Υγείας Μητέρα εκπέμπει SOS για τα βρέφη του...

Ν.Δ.: Γιατί δεν προχωρούν οι προσλήψεις 500 μόνιμων γιατρών σε ΜΕΘ & ΜΑΦ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ