ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΑΣΟΝΟΠ: Ανάγκη για δημιουργία μιας νέας ειδικότητας, αυτής των «Φροντιστών Ασθενών»

Η αναγκαιότητα μιας γενναίας μεταρρύθμισης στο υπάρχον εκπαιδευτικό μοντέλο των τριών επιπέδων Νοσηλευτικής (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) και η θεσμοθέτηση και στη χώρα μας, ενός και μόνο Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, τονίστηκε με έμφαση στη διάρκεια σύσκεψης Φορέων, με θέμα τα Επίπεδα Εκπαίδευσης και άσκησης της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα.

ΠΑΣΟΝΟΠ: Ανάγκη για δημιουργία μιας νέας ειδικότητας, αυτής των «Φροντιστών Ασθενών»

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου στο Υπουργείο Υγείας, ύστερα από σχετική πρόσκληση που απέστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), με θέμα: «Επίπεδα Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης και άσκησης της Νοσηλευτικής».

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των Νοσηλευτικών Φορέων, συγκλίνει στην πρόταση δημιουργίας μιας νέας ειδικότητας εργαζομένων στο χώρο της υγειονομικής φροντίδας στα πρότυπα αντίστοιχων ειδικοτήτων που υφίστανται στα Υγειονομικά Συστήματα χωρών του Εξωτερικού, αυτή των ¨Φροντιστών Ασθενών¨, που δε θα φέρουν στον επαγγελματικό τους τίτλο κανενός είδους Νοσηλευτικό επιθετικό προσδιορισμό, προς αποφυγή μελλοντικών αυθαιρεσιών και συγχύσεων.

Επίσης, οι περισσότεροι Φορείς συμφώνησαν στην απαραίτητη διευκρίνηση ότι ο νέος επαγγελματικός τίτλος που σήμερα προτείνεται, αυτός των ¨Φροντιστών Ασθενών¨, δεν αφορά τους έως σήμερα εργαζόμενους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, ενώ αναμένεται νέα πρόσκληση από την ΕΕ του ΕΣΑΝ όπου θα συζητηθούν προτάσεις για τη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης.

«Πάγιο και δίκαιο αίτημα της ΠαΣΟΝοΠ είναι οι ΔΕ Συνάδελφοί μας που σήμερα υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία και υπό προϋποθέσεις να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

«Η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης, που για εμάς στην ΠαΣΟΝοΠ δεν είναι ένα άλλο κεφάλαιο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή από μέρους όλων των Φορέων. Διότι σήμερα οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών που εργάζονται στο Σύστημα, έχουν προσφέρει και προσφέρουν πολλά. Έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, και πρέπει όλοι να το σεβαστούμε...» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠαΣΟΝοΠ κος Γιώργος Τσόλας.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ: Οι νοσηλευτές σε επιφυλακή για το μισθολογικό ζήτημα



ΠΑΣΟΝΟΠ: Ζητάμε ένα δίκαιο νοσηλευτικό μισθολόγιο, αλλά το υπ. Υγείας σφυρίζει αδιάφορα...

Αρ. Δάγλας: Οι στόχοι για ευημερία μετουσιώθηκαν άρδην σε στόχους εφήμερους

ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ προς Ξανθό: Η φάμπρικα κομματικών αποκεφαλισμών & η ξεχασμένη διαφάνεια