ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Προάγγελος της αποασυλοποίησης ο νόμος για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς

Προάγγελο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποτελεί ο νέος Νόμος "4509/2017 για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς - Προκλήσεις για τα συστήματα Δικαιοσύνης και Ψυχικής Υγείας".

Ξανθός: Προάγγελος της αποασυλοποίησης ο νόμος για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες, μιλώντας σε ημερίδα που οργανώθηκε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Με αφορμή την εκδήλωση και την παρουσίαση του νέου νόμου, ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι προσπαθούμε να αναπτύξουμε ψυχιατρικές Κλινικές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας αντίστοιχα, σε 7 νοσοκομεία της χώρας, με στόχο να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε με έμφαση στο νέο νόμο για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς καθώς και στην υποδειγματική συνεργασία που είχαν τα δύο υπουργεία (Υγείας και Δικαιοσύνης) σε Διϋπουργικό επίπεδο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, με στόχο να υπάρξει εναρμόνιση με διεθνείς πρακτικές.

«Καταλήξαμε σε ένα σχέδιο νόμου, συζητήθηκε στη Βουλή, υπήρξε η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και πραγματικά θεωρώ ότι έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μελανό σημείο που ήταν γνωστό αλλά έμπαινε πάντα κάτω από το χαλί, ένα μελανό σημείο στη λειτουργία και του σωφρονιστικού συστήματος και του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα βήμα που πραγματικά δίνει το στίγμα ότι σε περιόδους κρίσης, σε περιόδους λιτότητας, σε περιόδους δημοσιονομικών περιορισμών, μπορούν να γίνονται δράσεις, παρεμβάσεις που ενισχύουν αυτή την κουλτούρα του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κουλτούρα της ανθρωποκεντρικής φροντίδας χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για πρώτη φορά, όντως αυτοί οι ασθενείς που έχουν τελέσει βεβαίως αδικήματα, κάποια από αυτά και πολύ σοβαρά, αντιμετωπίζονται όχι μόνο με όρους εγκλεισμού, όχι μόνο με όρους αποτροπής επικινδυνότητας, ασφάλειας, φύλαξης και τα λοιπά, αλλά και με όρους εξατομικευμένης και ποιοτικής θεραπευτικής φροντίδας.
Νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή. Είναι μία αλλαγή παραδείγματος, όπως λέμε κάποιες φορές, και συνάδει και με την προσπάθεια που κάνουμε να μετασχηματίσουμε και το τοπίο συνολικά στο χώρο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να επανεκκινήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό προοδευτικό βήμα στο σύστημα της ψυχικής υγείας της χώρας μας, το οποίο είχε βαλτώσει τα χρόνια της κρίσης και των περικοπών και που και αυτό προωθεί μια αλλαγή παραδείγματος.

Από την ασυλική φροντίδα, στη φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, στην έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην εξωιδρυματική και εξωνοσοκομειακή συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα ανθρώπων που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας».

Απο την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, υπογράμμισε ότι ο ν. 4509/2017, που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στις 21/12/2017, «αποτελεί σημαντική τομή και βήμα προόδου για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, τη Δικαιοσύνη και το Σύστημα Ψυχικής Υγείας της χώρας, καθώς, εκσυγχρονίζει το ποινικό δίκαιο της ψυχικής υγείας, προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, διευκολύνει την ουσιαστική απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και αποτυπώνει την πολιτική της κυβέρνησης για την προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων». Για πρώτη φορά, αρμόδιος δικαστικά για τους ασθενείς αυτούς είναι το Δικαστήριο, τόνισε ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας, ότι πλέον η νοσηλεία τους θα γίνεται σε ειδικό νοσοκομείο, ή εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ, ενώ οι νοσούντες κατηγορούμενοι, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα έφεσης αλλά και τη δυνατότητα αδειών εξόδου.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης, «με το νομοθέτημα αυτό η ελληνική πολιτεία προσαρμόζεται στις εξελίξεις, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιπλέον, διασφαλίζεται η αληθινή ψυχιατρική περίθαλψη των ασθενών ατόμων που τέλεσαν άδικες πράξεις, με τρόπο που σέβεται τον άνθρωπο-ασθενή και, παράλληλα, προστατεύει αποτελεσματικά την κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ: Η στελέχωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων κάτω από το όριο ασφαλείας



ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ: Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, κομβικής σημασίας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Ανοίγουν οι φάκελοι 125 ψυχικά ασθενών με εισαγγελική εντολή

ΣΥΝΟΨΥΝΟ: Σύστημα εφημέρευσης & υποστελέχωση προβληματίζουν τους νοσηλευτές