ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Γ. Πατούλης: Σε οικονομική ασφυξία οι γιατροί, άδικο και ληστρικό το clawback

Τον κώδωνα του κινδύνου για δραματικά διαμορφούμενη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, έκρουσαν οι γιατροί, επισημαίνοντας ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας οδηγείται σε φτωχοποίηση, ανεργία και μετανάστευση, ενώ «τρίβουν τα χέρια τους οι μεγάλες αλυσίδες ιατρικών υπηρεσιών, οι οποίες γιγαντώνονται».

Γ. Πατούλης: Σε οικονομική ασφυξία οι γιατροί, άδικο και ληστρικό το clawback

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων, αναφέρθηκε ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ο ιατρικός κόσμος σε «οικονομική ασφυξία», εξαιτίας της καθυστέρησης στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, το «άδικο και ληστρικό» μέτρο του clawback, αλλά και τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ανακοίνωσαν τη συγκρότηση «μετώπου», απαιτώντας συλλογική σύμβαση σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου και, όπως είπαν, εξετάζουν ως άμεσο μέτρο την αποχή, αλλά και τη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Εξήγησαν ότι θα λειτουργήσει πλατφόρμα συλλογής υπογραφών και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί επιτροπή για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης, κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, έστρεψε τα... πυρά του στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την «κατάρρευση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαρακτηρίζοντας «βατερλό» την προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος. «Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς και για την στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές σε ένα θολό εργασιακό τοπίο». Για την «αποτυχία» αυτή, πρόσθεσε, ευθύνονται οι επιλογές της πολιτικές ηγεσίες και όχι «ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, ωστόσο, είναι ένας ευνουχισμένος πρόεδρος και πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του εάν δεν μπορεί να διοικήσει τον Οργανισμό».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για τις ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων και «ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν το 1/3 των θέσεων». Για οικογενειακούς γιατρούς ο ΙΣΑ χορήγησε 372 βεβαιώσεις, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη 1250 θέσεων Αττικής. «Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του συστήματος» είπε.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων, είπε ο κ. Πατούλης, τονίζοντας ότι «ετοιμάζεται το ξεπούλημα της ιδιωτικής Υγείας και ήδη αρχίζουν να αυξάνονται τα καταστήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μεγάλων αλυσίδων, δημιουργώντας ολιγωπώλια, που θα υπαλληλοποιήσουν τους γιατρούς».

«Φαίνεται ότι κάποιοι κάνουν πλάτη στα μεγάλα συμφέροντα και αφήνουν το Σύστημα να καταρρεύσει», τόνισε.

Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μεταναστεύει, ανέφερε ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας μάλιστα ότι εκπρόσωποι των συστημάτων Υγείας άλλων χωρών «μας ευχαριστούν και ευγνωμονούν για τους γιατρούς που απορρόφησαν και ζητούν επίσημα και άλλους».

Την ίδια ώρα, η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς 28% των μελών του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Περισσότερα από 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργα, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί τον χρόνο κατά μέσον όρο ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του 2018, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ ήταν 24.815, το 2017 25.090 και το 2009 25.825. Από την αρχή του χρόνου έως τις 28 Μαρτίου, 281 γιατροί είχαν ζητήσει πιστοποιητικό για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία, 26 για Γαλλία και 23 για Γερμανία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)